KU-ANMÄLAN

Moderaterna KU-anmäler miljöminister Lövin

1:59 min

Nu KU-anmäler den moderata riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz miljöminister Isabella Lövin (MP) för vilseledande rapportering till riksdagen om det så kallade Klimatklivet.

– Moderaterna har ju tidigare, tillsammans med olika expertmyndigheter kritiserat regeringen för bristande effektivitet i sin klimatpolitik. Nu får vi då, dessutom, Riksrevisionens rapport som antyder att regeringen till och med har försökt mörka den bristande effektiviteten i Klimatklivet. Därför anmäler jag nu regeringen till KU, säger Jessica Rosencrantz.

Klimatklivet infördes 2015 och har hittills fördelat 4,7 miljarder kronor i över 3000 lokala klimatinvesteringar. Syftet har varit att klara det svenska miljökvalitetsmålet och minska klimatpåverkan.

I en rapport från Riksrevisionen i januari kritiserades Klimatklivet för bland annat brister i kostnadseffektivitet och uppföljning. Dessutom ansåg Riksrevisionen att regeringen använde de rapporter om Klimatklivet, som Naturvårdsverket löpande lämnar in, på ett missvisande sätt, där enbart positiva effekter togs med.

I den budget för 2019 som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom i riksdagen i december, med stöd av Sverigedemokraterna, fanns inga pengar avsatta för något fortsatt Klimatkliv. Men det återinfördes av regeringen i vårpropositionen.

När Riksrevisionen gjort en granskning kommenterar regeringen den i form av en skrivelse till riksdagen. Sedan behandlas den i ett utskott, i det här fallet av miljö- och jordbruksutskottet. Och riksdagsledamöterna får yttra sig genom motioner. Tre sådana har kommit in - från M KD och SD - som vill lägga ner Klimatklivet. Utskottet behandlar detta just nu och fattar beslut i oktober.

Men Jessica Rosencrantz tycker alltså inte att det räcker med det utan vill att även riksdagens konstitutionsutskott, KU prövar den delen av kritiken som gäller regeringens redovisning till riksdagen av Klimatklivets faktiska effekter.

– Regeringen sitter ju på ett informationsövertag i många fall, när man gör olika typer av satsningar. För oss är det ju väldigt allvarligt om vi ska nå våra klimatmål, att vi då inte lägger pengarna på rätt saker utan får en snedvriden rapportering från regeringens sida. Och det är ju något som KU måste granska. Är det så att regeringen ger rätt information till riksdagen eller inte? Så att vi kan fatta välgrundade beslut.

Ekot har sökt miljöminister Isabella Lövin för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista