Mer myndighetssamarbete

Regeringsförslag kan avslöja tandklinikers fusk

2:00 min

Regeringen vill utöka myndigheters skyldighet att utbyta information för att minska skattefusk.

För att komma åt skattefusk av det slag som ett 50-tal tandkliniker ägnat sig åt har regeringen lagt ett förslag som utökar myndigheters skyldighet att utbyta information. Men samkörning av register är inte aktuellt.

Skatteverkets enhetschef Mikael Taaler ser att myndigheten skulle ha nytta av den lagändring som regeringen har föreslagit.

– Den är ett steg i rätt riktning för att underrättelseskyldigheten utvidgas och ökar våra möjligheter att meddela andra myndigheter, till exempel Försäkringskassan, om vi ser felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet.

Idag kan en myndighet bara meddela en annan myndighet om misstanke om fusk om det handlar om utbetalningar till en privatperson.

Om lagförslaget som regeringen la i juni går igenom skulle myndigheter ha en skyldighet att meddela varandra om misstänkt fusk även när utbetalningen gjorts till ett företag – såsom de tandkliniker som mottagit tandvårdsstöd från Försäkringskassan.

Dessutom föreslår regeringen en straffskärpning för denna sorts brott.

Regeringen har däremot inga planer i nuläget på att göra det möjligt för myndigheter att samköra sina register. Något Skatteverkets Mikael Taaler hade velat se.

– För oss skulle det vara en fördel att kunna samköra uppgifter som vi får in med de man får in på andra myndigheter för att vi tidigt skulle få en signal om att man lämnar olika uppgifter till oss jämfört med vad man gör till andra myndigheter och om det är någonting man behöver titta på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista