Fler distriktsläkare kan lösa problem med diagnoser

2:06 min

Felaktiga, försenade och uteblivna diagnoser är ett stort problem i den svenska sjukvården, vilket Ekot har rapporterat om under dagen. Hans Rutberg, expert i patientsäkerhetsfrågor vid Sveriges kommuner och landsting, tror på flera åtgärder för att minska problemen.

Det finns inga kartläggningar över hur vanligt det är med felaktiga och försenade diagnoser i Sverige – men av alla klagomål från enskilda som utretts av inspektionen för vård och omsorg de senaste fem åren, så har nästan en tredjedel rört diagnostisering.

Hans Rutberg tror att problemet skulle minska i omfattning om vårdcentralerna förstärktes med fler distriktsläkare, så att patienter i större utsträckning kan få en fast läkare.

Socialminister Lena Hallengren pekar på flera åtgärder för att komma tillrätta med försenade och felaktiga diagnoser. En av dessa är just rätten till en fast läkare, som också är en av punkterna i januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Hon hoppas att den stora statliga utredningen om god och nära vård ska leda till ny lagstiftning som säkrar rätten till en fast läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista