Flera förhandstips

I dag presenteras nya EU-kommissionen

1:54 min

Vid lunchtid i dag presenteras den nya EU-kommissionen. Då får vi veta vad Ylva Johansson och de andra kommissionärerna ska ansvara för de kommande åren. Redan nu finns dock flera förhandstips, rapporterar vår Brysselkorrespondent.

Klockan 12 i dag ska EU-kommissionens kommande ordförande Ursula von der Leyen presentera sitt lag av kommissionärer, en person från varje medlemsland, förutom från Storbritannien som ju siktar på att lämna EU dagen innan den nya kommissionen tillträder den 1 november.

Sveriges kandidat är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Och just arbetsmarknad är något som nämns som ett möjligt ansvarsområde för henne.

Här i Bryssel har det cirkulerat flera informella listor de senaste dagarna över möjliga portföljer för de olika kandidaterna och stalltipset för Ylva Johansson är en arbetsmarknadsportfölj.

Likaså spås hennes finska kollega Jutta Urpilainen få ett ekonomiskt ansvar i den nya kommissionen, medan tjeckiskan Vera Jourova tros få ansvar för rättsstatsfrågor och irländaren Phil Hogan får handel.

Det återstår dock att se om de här förhandstipsen stämmer – kring lunch i dag får vi veta svaret.

Det vi vet är att Spaniens Josep Borrell kommer bli utrikeskommissionär och att danskan Margetehe Vestager och Nederländernas Frans Timmermans blir särskilt högt uppsatta exekutiva vice ordföranden. Det var nämligen en del av uppgörelsen när Ursulua von der Leyen blev utnämnd till ordförande.

Vi vet också vilka de föreslagna kommissionärerna är. Listan med samtliga personer publicerades igår.

Där framgår att von der Leyen har nått sitt mål om jämn könsfördelning. Av 27 kommissionärer är 13 kvinnor, 14 är män.

Partipolitiskt kommer de flesta av dem från de två större politiska familjerna. Tio stycken socialdemokrater. Nio kommer från det kristdemokratiska och konservativa EPP.

I övrigt är fem är liberaler, en grön, en nationalkonservativ och en oberoende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista