Arbetsförmedlingen

Löfven: ”Vill inte spekulera om tidsplan”

2:14 min

Statsminister Stefan Löfven tycker inte att man i nuläget behöver sakta ner förändringen av Arbetsförmedlingen. Det sade han på en pressträff idag efter att Liberalernas ledare Nyamko Sabuni igår varnat för att omgörningen av Arbetsförmedlingen går för fort.

– Det är en ganska komplex reformering men vi menar att vi klarar att göra det här på ett bra sätt, om det sedan visar sig att man behöver omgörning

I januariavtalet står det att omgörningen ska vara klar 2021. Är du beredd att ändra den tidsplanen?

– Det är ingen idé att spekulera om sånt nu, vi är precis i början på en process, vi är i slutet på 2019, hur det ser ut 2021 vet ingen. Så låt oss ta steg för steg och se vad vi behöver göra. Men vi är eniga om att den här reformen ska fungera.

Enligt uppgörelsen mellan regeringen, C och L ska arbetsförmedlingen bantas kraftigt och göras om. År 2021 ska 130 lokalkontor vara nedlagda och privata aktörer sköta arbetsförmedlandet.

Flera experter har kritiserat reformen och förra veckan kom myndighetens egen rapport som bland annat visade att det kan bli svårt att hinna genomföra rättsliga förändringar som reformen kräver.

Igår gick alltså Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ut och efterlyste ett möte med partiledarkollegorna för att diskutera tidsplanen för reformen.

– Jag är orolig att den här reformeringen som kommer i en tid av lågkonjunktur, att vi inte kommer kunna möta upp de arbetssökandes behov av stöd och hjälp 2021.

Miljöpartiets språkrör vill idag inte ge några kommentarer om saken, men Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl drivit på för att få igenom reformen sade såhär igår eftermiddag.

– Jag delar ju verkligen hennes oro, men sen är frågan om man inte ska dröja allt för länge.