Politik

SD ställer sig bakom M:s budgetförslag

2:17 min

Sverigedemokraterna kommer att ställa sig bakom Moderaternas förslag om drygt fem miljarder mer till rättsväsendet och välfärden nu i vår. Det säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

– Vi tycker att det är ett bra initiativ, det är ett bra förslag som Moderaterna har kommit fram med. Det är ingenting i det förslaget som går på tvärs mot vår budgetpolitik. När det kommer upp i utskottet på torsdag kommer jag att ställa mig bakom det, säger Oscar Sjöstedt.

Det var i morse som Moderaterna presenterade sitt förslag på hur en extra ändringsbudget på drygt fem miljarder kronor ska finansieras. Moderaterna presenterade idag sina krav till regeringen om 5,6 miljarder mer till rättsväsendet och kommunerna. På torsdag lägger partiet fram det i finansutskottet och hoppas få med sig den övriga oppositionen på en tvingande extra ändringsbudget. Det skulle i så fall bli första gången som oppositionen på det här sättet ändrar i statens budget.

– Vi tänker presentera det här på finansutskottet och säga att det finns en möjlighet att göra förändringar redan nu, inte vänta på en regering som alltid är långsam. Sedan får alla partier ta ställning till; vill man se mer resurser till vård och omsorg eller vill man lägga pengarna där regeringen hittills har lagt pengarna, säger partiledaren Ulf Kristersson.

För att finansiera det här vill Moderaterna bland annat minska biståndet och de statliga byggsubventionerna. Man vill också slopa friåret och det så kallade ingångsavdraget.

Även Vänsterpartiet vill ha en extra ändringsbudget för 2020 och kräver minst 10 miljarder kronor till kommuner och regioner så att planerade neddragningar i välfärden kan dras tillbaka. Om inte regeringen senast imorgon lämnar besked om mer pengar till välfärden är partiledaren Jonas Sjöstedt beredd att redan denna vecka sätta sig ned tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna för att via ett tvingande utskottsinitiativ sätta press på regeringen.

– Sverige har urstarka statsfinanser. Vi är beredda att se över det finansiella sparandet. Vi har också föreslagit en del nya inkomster som staten kan få i vår egen budget och vi är beredda att se över några av de reformer som finns. Här är vi ganska öppna. Vi kommer inte att skära ned på annat, som att bygga bostäder till människor med låga inkomster., säger han.

Kristdemokraterna har än så länge inte velat kommentera utspelen. Finansminister Magdalena Andersson säger att hon är medveten om att det finns stora behov hos kommuner och regioner, men att det i dagsläget inte finns något behov av en extra ändringsbudget och att en sådan riskerar att skada förtroendet för Sverige utomlands.

– Vi kommer att kunna ge besked med vad vi är beredda att gå fram med i en vårproposition när vi är färdiga med de diskussionerna med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet, säger hon.