Två sverigefinnar upptäcker Finland - del 3

Det är mycket som är annorlunda i Finland

7:24 min

I tredje avsnittet av reportageserien Två sverigefinnar upptäcker Finland listar Ramin och Mikko ut olika praktiska hinder de mött under resans gång. I finska matbutiker, i trafiken och vid bankautomater gäller det nämligen helt andra regler än i Sverige.

I Finland väger man allt själv. Köper du frukt och grönsaker i finländska matbutiker ska du väga dina inköp själv innan du ställer dig i kön för att betala. Vill du undvika arga blickar från stressade medmänniskor bakom dig i kön följer du denna råd.

Bilar stannar inte vid övergångsställen. Man skulle väl kunna tro att bilisterna följer trafikregler i Finland och att övergångsställen skulle vara säkra platser för fotgängnare, men ack, så fel har man där. Finländska bilister är själviska i trafiken. Om fotgängnare och cyklister har makten i Sverige har bilisterna makten i Finland.

Bankomater kan orsaka förvirring. Tar du ut pengar i Finland kan det vara förvirrande med finska bankomater som har, inte bara en, utan två hål för att stoppa bankkortet i. Det gula hålet är för chipkort och det blåa för bankkort utan chip. I praktiken kan du ignorera det blåa hålet – det är enbart en kvarleva från forna tider.

Vill du ha en taxi – ställ dig i kön. I Finland funkar det inte att bara ropa ”taxi!” och vinka till bilen. Även om taxin är ledig kommer den inte att stanna. Du måste hitta en taxikö och ställa dig i kön och vänta på din tur.  

Bussen stannar endast om du vinkar tydligt. Om du inte vinkar kör bussen förbi. Mikko missade tre nattbussar till flygplatsen på grund av detta.  

Hela Finland sover på söndagar. Eller så var det i alla fall förut, år 2009 ändrades lagen som reglerar butikernas öppettider och nuförtiden kan man shoppa på söndagar mellan klockan 12-18. På röda dagar är dock allting stängt.