Finnblicken

Sverigefinländare osynliga i svenska läroböcker

Lyssna på finska
1:57 min

Svenska elever får inte lära sig om sverigefinländare i skolan. En genomgång av 96 läroböcker i svenska och historia för grundskolan och gymnasiet visar att minoritetsgruppen i stort sett är osynlig. Om de nämns är bilden i huvudsak stereotyp och negativ.

– Jag är förvånad över att det fortfarande inte går att läsa om sverigefinländare i svenska läroböcker. Utvecklingen går sakta, säger universitetslektorn Antti Ylikiiskilä, som granskat svenska läroböcker under flera års tid.

Den nyligen publicerade forskningsrapporten är dyster läsning. Precis som året 2006, då Ylikiiskilä publicerade sin förra genomgång, lyser sverigefinländare, romer och tornedalingar fortfarande med sin frånvaro i svenska läroböcker. Begreppet sverigefinländare används enbart i ett fåtal läroböcker i svenska och historia.

Droger, alkohol och bråk

Ylikiiskiläs studie visar också att läroböckernas bild av sverigefinnar och finnar är stereotyp och i huvudsak negativ. Bilden som framträder är att finska barn, ungdomar och vuxna är personer med problem både i hemmet, skolan och i samhället i stort. Enligt Ylikiiskilä antyds det att problemen består av droger, alkohol, skolk, mobbning och bråk samt en tidig och våldsam död.

Bara några enstaka positiva förebilder förekommer i läroböckerna. Ylikiiskilä menar att den negativt stereotypa bilden av finnen har cementerats i det svenska samhället.

– Dessa stereotypa föreställningar lever länge. Bilden som fortfarande idag träder fram är densamma som på 1960-talet, säger Ylikiiskilä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".