Näyttelijä Malin Buska. Kuva/Foto: Hannele Kenttä
Skådespelaren Malin Buska på Filmstadens kiosk efter pressvisningen av filmen Flugparken Foto: Hannele Kenttä
Finnblicken

Malin Buska spelar drottning Kristina i kommande film av Mika Kaurismäki

5:14 min

Skådespelaren Malin Buskas dröm att få spela sin kungliga namne har gått i uppfyllelse. Hennes föräldrar gav henne andranamnet Kristina just efter 1600-talsregenten. När regissören Mika Kaurismäki ringde och frågade om hon ville ha huvudrollen i ”The girl king” var svaret givet.

Egentligen ville Malin skrika av lycka men hon besinnade sig trots allt och bad lugnt om att få läsa manuskriptet först.

Filmen är nu färdiginspelad och kommer till biodukarna under 2015. Den spelades in under ett halvår i finska Åbo.

– Mika är en fantastisk regissör som det är lätt och roligt att jobba med, säger Malin.

Uppvuxen i Övertorneå

Malin är född och uppvuxen i Övertorneå i svenska Tornedalen. Finland och gammelfarmor fanns på andra sidan bron, på fem minuters cyklingsavstånd. Under arbetet i Åbo klarade Malin sig också med sin meänkieli, finska och engelska.

Malin Buska visste redan som barn att hon ville bli skådespelare. Till dags dato har hon spelat i fyra långfilmer.

Kvinnlig huvudroll i Flugparken

Denna vecka har den senaste av dessa biopremiär: I den psykologiska thrillern Flugparken spelar Malin en av huvudrollerna. Såväl Malins som motspelaren Sverrir Gudnassons karaktärer i filmen har tornedalsk bakgrund. Regi står Jens Östberg för. Flugparken handlar om utanförskap och känslan av att inte höra hemma i den svenska medelklassnormen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista