Finnblicken

Hetekivi Olsson vill ge unga i förorten en röst

3:15 min

Eija Hetekivi Olsson återvänder till Göteborgsförorten Bergsjön i sin nya bok Miira. Boken är främst en skildring av klassamhället. Det finska är snarare än sidohandling, säger författaren.

Eija Hetekivi Olsson har tidigare skrivit om segregation, klasskillnader och skolan. Hon fortsätter med samma teman i den nya boken Miira.

- Det här är ämnen som jag tycker är viktiga att skriva om. Det handlar också om människor som inte får sina röster hörda i vårt samhälle, säger Eija Hetekivi Olsson.

Huvudpersonen Miira i Hetekivi Olssons första bok Ingenbarnsland har nu fyllt 16 år och försöker hitta sin väg ut ur Göteborgsförorten Bergsjön. Men det är inte lätt.

Det är klyftorna det handlar om, inte i första hand om varifrån man kommer. I grunden tänker jag att klass föregår etnicitet och kön.

Samhällsklasserna krockar och det skapar ärr. Författaren säger att tanken med boken ändå är att ge hopp till de som känner igen sig i Miira.

Även om Miira har finska föräldrar och det finns flera andra sverigefinska karaktärer handlar boken ändå mest om förorten och arbetarklassen. Miiras sverigefinska bakgrund är enligt Eija Hetekivi Olsson inte lika viktig.

- Det är klyftorna det handlar om, inte i första hand om varifrån man kommer. I grunden tänker jag att klass föregår etnicitet och kön.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista