Direkt: Dagen efter EU-valet

Det svenska EU-valet blev en storseger för Miljöpartiet, som blev andra största parti. Vinnare blev också Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ, som båda tog mandat i Europaparlamentet.

Internationellt har högerextrema och EU-kritiska partier nått stora framgångar i flera EU-länder.

Ekot rapporterade direkt om reaktioner och utspel efter valet.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering dagen efter EU-valet. I Sverige blev det en storseger för Miljöpartiet som blev andra största parti. Och Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna kommer båda in i Europa-parlamentet.

05:39, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: För Moderaterna gick det däremot sämre - de backar från nästan 19 procent till 13,6 procent och förlorar ett av sina fyra mandat i parlamentet. Piratpartiet åker ut ur EU-parlamentet.

05:41, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: I hela EU blev partigruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, störst. Enligt preliminära siffror får EPP 212 platser, vilket i så fall är en minskning med drygt 60 mandat, men gruppen blir som sagt trots det störst. Den socialdemokratiska gruppen får preliminärt 193 platser, och blir andra största grupp i Europa-parlamentet. Tredje största blir liberala ALDE.

05:46, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Under dagen direktrapporterar vi bland annat om reaktioner på EU-valet. Dessutom kan du ställa frågor här i chatten - statsvetare Linda Berg svarar.

05:49, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: I P1-Morgon, som till största del kommer att handla om EU-valet, kommer du bland annat att kunna höra våra korrespondenter rapportera från olika delar av Europa och dessutom blir det analyser och kommentarer av våra politiska kommentatorer och av statsvetare.

05:53, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Feministiskt Initiativ kommer alltså in i EU-parlamentet för första gången, och får ett mandat. Så här säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman till Ekot:
- Det är är det bästa jag har gjort som politiker, att för första gången i världshistorien få in ett ideologiskt, självständigt feministiskt parti. Det kommer att förändra politiken och det kommer att få spridning långt utöver landets gränser.

06:00, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Även Sverigedemokraterna tar plats i EU-parlamentet för första gången. De får nära 10 procent av rösterna och får två mandat i parlamentet. Så här säger partiledaren Jimmie Åkesson till Ekot:
- Jag tror dels att EU-kritiken i allmänhet varit viktig för väljarna. Vi är egentligen det enda kvarvarande riktigt EU-kritiksa partiet i dag, och det har nog spelat roll.

06:03, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Herman Melzer, Ekots EU-reporter, kommenterar valets vinnare så här:
- De har sysslat med frågor som de andra inte anses ha tagit hand om tillräckligt väl helt enkelt. När det gäller Fi handlar det om jämställdheten och när det gäller MP så har det visat sig att satsa väldigt hårt på en liten fråga som fisk kan löna sig. SD rider på den invandrafientliga vågen som går fram över Europa, och det visade sig att den är betydligt större i Sverige än vad någon kanske trodde.

06:07, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Internationellt blev EU-valet en stor framgång för flera starkt EU-kritiska högerpartier. Flera av dem lyckades bli landets största parti; brittiska Ukip, franska Nationella Fronten och Dansk Folkeparti.

06:09, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Jens Möller, Bryssel-korrespondent, berättar i P1-Morgon vad man pratar om i EU-korridorerna den här morgonen:
- Man pratar om jätteframgångarna för Nationella Fronten och Dansk Folkeparti, många vill kalla det här för en politisk jordbävning och det här kommer att ge ett helt annat EU-parlament än vad vi vant oss vid de senaste åren.

06:14, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: I Storbritannien ser alltså EU-motståndarna Ukip ut att bli största parti i EU-valet. Det ökar möjligheterna till att landet lämnar EU, rapporterar vår korrespondent Staffan Sonning.
- Jag vill inte bara att Storbritannien ska lämna EU. Jag vill att Europa ska lämna EU, säger valsegraren Nigel Farage.

06:19, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Trots rejäla förändringar i EU-parlamentet efter valet, där högerextrema och främlingsfientliga partier fått stora framgångar i flera länder, kommer valresultatet förmodligen inte att förändra politiken särskilt mycket, rapporterar Bryssel-korrespondent Jens Möller.
- De här starkt EU-kritiska högerframgångarna i EU-valet kommer förstås att förändra tonen, men i praktiken, säger de flesta befömare, att politiken kommer att vara ungefär densamma. Det kommer att krävas ännu mer av samarbete av partierna i mitten. Man pratar om en stor koallision i EU-parlamentet under mer eller mindre ordnade former.

06:27, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Valdeltagandet i Sverige var det högsta någonsin i ett val till Europa-parlamentet. Enligt Valmyndigheten var det 48,9 procent när nästan alla distrikt var färdigräknade, men kan öka till 50 procent när alla röster, mest sena förtidsröster, räknats. I EU i stort ser det ut som att 43,1 procent gick och röstade i genomsnitt, vilket i så fall betyder att valdeltagandet ökade med 0,1 procentenheter jämfört med 2009, då 43 procent röstade.

06:31, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: I Frankrike blev ju högerextrema och främlingsfintliga Nationella Fronten största parti - en fjärdedel av väljarna röstade på dem.
- Rubrikerna i tidningar här är Big bang och jordskalv, men politiker betonar också att många röstat som inte är så EU-skeptiska som Nationella Frontens väljare, säger Beatrice Janzon, korrespondent, i P1-Morgon.

06:34, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: I Storbritannien ser alltså EU-motståndarna Ukip ut att bli största parti med 28-29 procent.
- Det pågår en enorm självrannsakan redan bland annat hos liberaldemokraterna som sitter i regeringen tillsammans med de konservativa, för de har i princip raderats ut i det här valet, rapporterar Staffan Sonning, korrespondent.

06:37, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Daniel Alling, korrespondent, sammanfattar EU-valet i Tyskland:
- Eurokritik får visst politiskt fäste i Tyskland, men ändå klar fördel EU-vänliga krafter, och efter många sorger: valglädje för de tyska Socialdemokraterna.

06:40, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: I Grekland gick vänsterpartiet Syriza kraftigt fram och är nu Greklands största parti. Samtidigt får nazistiska Gyllene Gryning omkring 10 procent.
- Opinionsmätningar innan valet pekade på uppemot 13-14 procent för Gyllene Gryning. Alla visste att partiet skulle gå fram jämfört med parlamentsvalet. Men reaktionerna här är med en viss skamkänsla som många konstaterar att det har gått som det har gått, säger korrespondent Kristian Åström i Grekland.

06:44, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: I Danmark blev EU-kritiska Dansk Folkeparti störst med nästan 27 procent.
- De har drivit väldfärdsturism-frågan väldigt hårt, det har dragit väljare till dem. Frågan handlar framför allt om andra EU-medborgares rätt att komma till Danmark och få rätt till bidrag och förmåner, säger Nordekorrespondent Jenny Sanner Roosqvist i Köpenhamn.

06:47, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Den stora högergruppen i Europaparlamentet, EPP, blir precis som tidigare störst. Linda Berg, statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet, säger att samarbetet mellan dem och den socialdemokratiska gruppen kan förstårkas efter valet.
- Det bygger på en grundläggande tanke på att försöka söka konsensus i samband med att beslut ska fattas av Europaparlametet.

06:51, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: - Det kommer kanske att bli tuffare i vissa typer av sakfrågor, när man kommer in på den typen av sakfrgåor som de högerpopulistiska partierna driver, som till exempel asylfrågor, säger Linda Berg.

06:52, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Här kan du se grafik över valresultatet: http://t.sr.se/1jTo5oo

06:59, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Moderaterna backar drygt 5 procentenheter i EU-valet, jämfört med förra valet 2009.
- De har inte lyckats hitta den fråga som skär igenom väljarna. man har också misslyckats med att mobilisera sina egna väljare, kommenterar Ekots EU-reporter Herman Melzer.

07:02, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: EU-kritiska och främlingsfientliga partier går alltså framåt i EU-valet, något som Bryssel-korrespondent Jens Möller förklarar så här:
- Säkerligen har det mycket att göra med Europas ekonomiska kris, kriser har en tendens att innebära ett lyft för extema partier med till synes enkla lösningar på svåra problem. Men många upplever också att EU är en del av problemet snarare än lösningen när det gäller arbetslöshet och fattigdom till exempel, säger Jens Möller.

07:11, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Miljöpartiet går alltså starkt framåt i EU-valet, något som EU-parlamentariker Isabella Lövin förklarar så här:
- Vi har fokuserat på rätt saker. Jag tror att människor har förstått vad vi kan göra i parlamentet och det handlar väldigt mycket om miljöfrågor, säger Lövin i P1-Morgon.

07:16, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Gunnar Hökmark, Moderaterna, är inte lika positiv i dag, då Moderaterna backar drygt 5 procentenheter jämfört med förra EU-valet 2009.
- Det handlar om mobilisering, något vi inte lyckades med. Jag tror att ett skäl är att vi har hållit samman en mängd olika saker samtidigt, säger Gunnar Hökmark och nämner frågor som den fria rörligheten och att bekämpa främlingsfientligheten.

07:19, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: - Nu har vi möjlighet att göra revansch samma år, säger Hökmark (M) och syftar på riksdagsvalet i höst.

07:20, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Där Miljöpartiet är som starkast, och går framåt, fick nu också Feministiskt initiativ sitt mesta stöd, rapporterar TT. Det är kommuner där väljarna oftast ger Sverigedemokraterna lågt stöd. SD:s starkaste län är Blekinge, där genomsnittet är 14 procent, med Skåne på 13,6 som tvåa. Fi blev starkast i Stockholms län, där de enligt Valmyndigheten fick 7,2 procent och Uppsala län är tvåa för Fi, där de fick 6,6 procent.

07:25, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Fi tar plats i EU-parlamentet för första gången. Talespersonen Gudrun Schyman kommenterar det så här i P1-Morgon:
- Det är en frukt av det här tio års långa arbetet. Systematiskt och organiserat har vi hållit på och förmedlat kunskap. Det har varit en stor folkbildningsresa. Det är fantastiskt att vara med om.

07:29, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: - Jag tror att många fler har sett hur både kvinnohat, sexism, rasism, homofobi och transfobi finns i samhället, säger Schyman och säger att Fi nu bland annat kommer att lyfta frågan om romernas situation i EU-parlamentet när Soraya Post får en plats där.

07:31, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: SD får två mandat i Europaparlamentet, något som toppkandidaten Kristina Winberg kommenterar så här:
- Många har förstått hur mycket makt EU har fått över Sverige, vår självbestämmanderätt har mer eller mindre försvunnit.

07:32, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Vilken grupp SD kommer att tillhöra i EU-parlamentet är oklart.
- Vi får se vilka grupper som kommer att bildas. Det kan bli två grupper med EU-kritiska partier i parlamentet, säger Winberg (SD) och säger att de haft ett bra samarbete med Dansk Folkeparti tidigare.

07:34, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Piratpartiet åker ut ur EU-paralmentet.
- Det är klart att jag är jättebesviken, säger Christian Engström (PP), förstanamnet på partiets lista.
Engström säger att en av förklaringarna är att partiet inte fått så stort mediautrymme.
- Medias rapportering är väldigt viktig.

07:36, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Centerpartiet fick 6,5 procent och gick alltså framåt i EU-valet.
- En del betecknade oss som uträknade i parlamentet, så det var skönt att få det här beskedet att vi gick fram en del, säger Kent Johansson, EU-parlamentariker för Centerpartiet.

07:38, 26 May 2014

F!-grupp?: Kommer F! att kunna bilda en feministisk grupp i Europaparlamentet nu? Vem bestämmer vilka grupper som ska finnas?

Linda Berg, statsvetare: Hej! För att kunna bilda en ny grupp i Europaparlamentet krävs minst 25 ledamöter från minst 7 länder. Utifrån det valresultat som vi har nu finns det ingen möjlighet att bilda en renodlad feministisk grupp. För att få inflytande behöver F! därför söka samarbete med någon av de andra grupperna. Det är troligt att de kommer att göra något liknande som PP förra gången, dvs hitta en grupp som de oftast röstar tillsammans med, men röstar själva utifrån de feministiska frågorna.

07:40, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator:
- Fi har lyckats ta de unga arga väljarna. Det är folk som är arga och är som en motpol till Sverigedemokraterna och tycker att alla andra är alldeles för mesiga i sin kamp mot rasismen. Det är motsvarande stämning kring jämställdhet och feminism, V och S har manliga partiledare och uppfattas som lite svagare i de här frågorna.

07:42, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: - Vad gäller Centerpartiet så har vi också bra resultat som visar att matkvalitet var väldigt viktig för Kent Johansson och Centerns väljare, säger Tomas Ramberg.

07:43, 26 May 2014

Sofie: Hur kommer majoritetsförhållandena att se ut i Europaparlamentet? Vilka grupper kommer att samarbeta med varandra?

Linda Berg, statsvetare: Hej Sofie! Precis som under föregående mandatperiod är det EPP, den största konservativa/kristdemokratiska gruppen där M och KD ingår som är störst. De ser dock ut att går kraftigt bakåt, från 275 till 212 mandat. Näst största grupp är S&D med ser ut att få 186 mandat, en liten minskning. Men, i Europaparlamentet bildas ingen regering och därmed inte stabila majoriteter. Istället förhandlar de olika grupperna med varandra i olika frågor och söker brett stöd inför omröstningarna. Vilka grupper som röstar ja eller nej kan därför variera från en fråga till en annan.

07:47, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Vad gäller Piratpartiet och att de själva säger att de fått för lite mediautrymme, finns det anledning för medierna att vara lite självkritiska, säger Tomas Ramberg.
- Man har haft tre EU-val där de partier som gått väldigt bra inte har fått samma behandling som de andra partierna, vi har haft Junilistan, Piratpartiet, och nu Sverigedemokraterna och Fi. Men här är det ju så att ett parti som har haft relativt låga opinionssiffror ändå har fått en relativ likabehandling vad gäller kandidatintervjuerna och debatterna. Piratpartiet har fått mer draghjälp än Fi och SD i den meningen, säger Tomas Ramberg.

07:47, 26 May 2014

BeatriceJanzon: Om det franska valresultatet i Ekot, mitt inslag på morgonen http://t.co/DfQWkSXaC5

07:50, 26 May 2014

Lena: Vad har valkampanjen kostat på EU-nivå?

Linda Berg, statsvetare: Hej Lena, det är svårt att beräkna. Alla partier bekostar sina egna kampanjar i enlighet med de regler som finns i respektive land. Därutöver tillkommer kostnader för kampanjer om att öka valdeltagandet.

07:50, 26 May 2014

BeatriceJanzon: Premiärminister Renzis socialdemokrater 41% i Italien, enl Rai. Han kallar det historiskt. Femstjärnerörelsen 21%, Forza Italia 16% #srval

07:50, 26 May 2014

Maria: Hur tänkte SVT kring Pascalidous medverkan som kommentator i valvakan? Hon är journalist för Public service men använder media för att föra fram personliga politiska åsikter.

Julia Milder, Ekot: Hej Lena! Det får du fråga SVT om.

07:52, 26 May 2014

Daniel Alling, Berlin: Tyska satirpartiet Die Partei får ett mandat i EU-parlamentet. Partiledaren, grundaren av Satirtidningen Titanic, Martin Sonneborn, och tillika toppnamn på EU-listan, säger att han tänker avgå som EU-parlamentarier efter en månad och sen låta någon annan partimedlem ta posten i en månad och sen ska den avgå och nästa hoppa på. 60 partimedlemmar ska på det viset få pröva på Bryssellivet, menar Sonneborn. Satir var det ja..

07:54, 26 May 2014

SonningStaffan: Jordskredsval av Ukip,i Mest EU-vänliga Libem raderas ut. Kan leda mot britikt utträde ur EU eftersom Cameron utlovat folkomröstning om EU

08:00, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Inför det här EU-valet har de stora partigrupperna i Europaparlamentet för första gången valt en varsin toppkandidat till kommisionsordförande, EU:s tyngsta post. Partigruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokratrna ingår, blev ju största grupp i EU-parlamentet, och toppkandidat Jean-Claude Juncker säger att han vill bli vald till EU-kommissionens ordförande, rapporterar Brysselkorrespondent Jens Möller.
– Jag vill bli ordförande för nästa EU-kommission eftersom EPP har vunnit en kristallklar seger i det här valet, säger Juncker.

08:11, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: EU-medborgarna har röstat fram ett mer polariserat EU-parlament, där partier både på vänster- och högerkanten går fram.
- De strora traditionella grupperna är fortsatt de största. Vi kommer nog se ett större samarbete mellan dem, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström i P1-Morgon.

08:14, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: - Folk är besvikna på EU, men det varierar i olika länder. Det har i kölvattnet av den ekonomiska krisen frodats populism och enkla lösningar både till höger och vänster.
- En majoritet av väljarna tror på det här samarbetet, säger Cecilia Malmström (FP).

08:16, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Bim Clinell, frilansjounrnalist och expert på högerextrema partier i Europa, säger att till exempel Nationella Fronten i Frankrike går bra för att människor i Europa är otrygga och fattiga.
- De finner inte att de etablerade partierna har kunnat ge dem något framtidshopp. I den här frustrationen hamnar de i ett vakuum som justNationella Fronten har kunnat fylla. Man klamrar sig vid en återgång till ett småskaligt samhälle, man vill rasera Europabygget inifrån.

08:21, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att man återupptagit kontakten till Nationella Fronten.
- Vi hade någon slags lillebrorskomplex inför Nationella Fronten för ett antal år sedan. Men vi gjorde en omvärdering av de relationerna för att vi tyckte inte att det partiet motsvarade våra förväntningar. Men nu har man bytt partiledning och man har en ambition att utvecklas i en annan riktning, det tycker vi är så pass intressant att vi tittar närmare på dem, säger partiledare Jimmie Åkesson.

08:26, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: - Vi är beredda att göra en djupare analys av hur den här utvecklingen kan förväntas bli, säger Jimmie Åkesson, men kan inte vara mer konkret än så vad gäller Nationella Fronten.
- Det finns beröringspunkter.

08:27, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Om resultatet i EU-valet, där SD får nära tio procent och två mandat i EU-parlamentet, säger Jimmie Åkesson så här:
- Vi är väldigt nöjda med det här. Vilka som har röstat, om vi har lockat en massa nya väljare eller väckt liv i våra kärnväljare, det vet vi inte riktigt än.

08:30, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Tomas Ramberg kommenterar SD:s framgångar i EU-valet:
- SD har tagit rätt mycket socialdemokratiska väljare. Det är möjligt att de inte finns kvar i ett riksdagsval när frågan står om huruvida Reinfeldt eller Löfven ska vara statsminister. Men det visar att det finns en potential bland socialdemokratiska väljare för Jimmie Åkesson.

08:33, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: - Det är en vänstervind i det här valet för Fi, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, säger Tomas Ramberg. I en viktig kommun som Stockholm har 55 procent röstat på de här partierna.

08:37, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: EU-valsresultatet kan få konsekvenser för riksdagsvalet i höst.
- Om de här dåliga siffrorna som finns för de fyra allianspartierna fortsätter under sommaren kommer man också kunna se en tendens till att man ser om sitt eget hus. En ökad borgerlig kannibalism kan bli en effekt, säger Tomas Ramberg.

08:42, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Det finns inte mycket forskning kring vad som händer efter ett EU-val när det ligger så här nära ett riksdagsval, eftersom det inte hänt förut i Sverige att de har legat så här nära.
- Men det vi vet från tidigare forskning är att det alltid är bra för ett parti om det uppelvs som att det har medvind, säger Sophie Blombeck, statsvetare.

08:46, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Men Karl Sigfrid (M) räknar inte med att Moderaternas EU-valresultat ska spilla över på riksdagsvalet.
- Jag tror att det blir en kortsiktig effekt nu med en del besvikelse, men när höstens val närmar sig är det ju inte EU-valresultatet som kommer ses som indikator för hur det går, då kommer vi ju ha nya opinionsmätningar som utgångspunkt, säger han till TT.

08:47, 26 May 201408:54, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Miljöpartiet gick ju om Moderaterna i EU-valet, vilket märks extra tydligt i Stockholms län. Där går Miljöpartiet framåt från 13,6 procent i förra valet till 19,3 procent i gårdagens EU-val. Och samtidigt backar Moderaterna med hela 7,2 procentenheter, från 24,9 procent till 17,6 procent.

08:55, 26 May 201408:57, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Sverigedemokraterna blev störst i Blekinge län, där även Miljöpartiet går framåt.

08:59, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Och så lite mer internationellt: I Spanien tappade de två etablerade partierna stort till förmån för en rad mindre partier. För första gången i ett val fick de två större partierna mindre än 50 procent tillsammans. Både det konservativa regeringspartiet PP och socialisterna tappade 16 procentenheter var av rösterna.

09:00, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Framför allt var det småpartier på vänsterkanten som gick fram i Spanien.

09:00, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Och i Nederländerna fick Geert Wilders högerextrema och främlingsfientliga Frihetsparti färre röster än i förra valet, och förlorade ett av sina mandat. Partiet blev tredje största parti.

09:03, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Det EU-positiva kristdemokratiska CDA blev största parti i Nederländerna.

09:03, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: I Ungern blev det ultranationalistiska och rasistiska Jobbik andra största parti. Högerpartiet Fidesz som sitter i regeringen blev största parti med strax över 50 procent av rösterna.

09:05, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Valdeltagandet i Ungern var mycket lågt, 29 procent.

09:06, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: I Italien blev regerande socialdemokraterna största parti med cirka 41 procent av rösterna, enligt Rai tv. Ett historiskt resultat, skriver premiärminister Matteo Renzi på Twitter. Näst största parti blev Femstjärnerörelsen med komikern och EU-skeptikern Beppe Grillo på cirka 21 procent. Tidigare premiärministern Berlusconis parti Forza Italia fick 16 procents stöd.

09:07, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Och i Finland gick EU-kritiska nationalistiska och invandrarkritiska Sannfinländarna framåt från ett till två mandat. Partiets toppnamn är riksdagsledamoten Jussi Halla-aho, som har dömts för bland annat hets mot folkgrupp. Största parti blev dock Samlingspartiet med 22,6 procent av rösterna och tre mandat.

09:12, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Carl Bildt säger att Moderaterna har varit mindre bra på att mobilisera väljare i EU-valet.
- Jag tror till exempel att Feministiskt Initiativ har mobiliserat människor som annars inte hade gått och röstat. Jag ska inte beklaga mig över detta, för att ur en allmän demokratisk utgångspunkt att det är bra att det har blivit så, säger Carl Bildt.

09:18, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: - Det lättare för uppstickare som kommer plötsligt och inte har en fullständig agenda, säger Carl Bildt, som säger att han skulle vara mer orolig som socialdemokratisk valstrateg än som moderat sådan.
- Vi har tappat mer än vad de har gjort. Men om du tittar på hur det politiska landskapet har förändrats, så är det så att man hade kanske förväntat sig att KD och C skulle åka ut. Den stora förändringen av det politiska landskapet är på den andra planhalvan, säger Bildt.

09:22, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Folkpartiet har tappat en mandat i EU-parlamentet. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) säger att det är sorgligt, men att hon är stolt över att FP är "ur-och-skur- Europavänner".
- Det är viktigt att stå upp för Europa. I en tid där rasistiska partier växer, där vi ser Vladimir Putins aggressiva vapenskrammel, där vi ser en attack mot ett judiskt museum i Bryssel, där behövs det starka liverala krafter och vi kommer att fortsätta kämpa.

09:25, 26 May 2014

Linda Berg, statsvetare: Nu är P1 morgon slut för idag, och därmed chatten. Tack för frågor och ha en bra dag!

09:26, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Tack för din medverkan Linda Berg! Direktrapporten fortsätter vi dock med.

09:27, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Rörelserna i EU-valet blir "lite häftigare" säger Olof Larsson, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Att dra alltför stora växlar på EU-valresultatet inför riksdagsvalet i höst kan vara vanskligt, menar han.
- Generellt röstar folk friare, mer med hjärtat eftersom regeringsfrågan inte spelar någon roll, säger Olof Larsson till TT.

09:29, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Lite mer internationell utblick: I Portugal gick socialistpartiet starkt framåt och blev största parti med drygt 31 procent av rösterna. Center-högerpartierna i regeringskoalitionen som har stått för en åtstramningspolitik i det krisdrabbade landet gick ner med över 12 procentenheter och gjorde sitt sämsta EU-val hittills.

09:30, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: BBC har listat några av EU-väljarnas viktigaste frågor och gjort grafik över siffror som gäller arbetslöshet, euro-skeptisism, migration och energi. Även om den publicerades innan valet kan det vara intressant att titta på: http://bbc.in/1neUVlR

09:36, 26 May 2014

Daniel Alling, Berlin: Vill bara ännu en gång förtydliga från tysk horisont: Högerextrema NPD:s mandat är inte ett resultat av en tydlig NPD-vind i Tyskland. Partiet fick 1 procent, sämre än i förbundsdagsvalet då man fick 1.3 procent, men eftersom det inte fanns någon spärr den här gången så fick NPD ett mandat, trots att man idag nationellt spelar en mycket blygsam roll. Det är förstås illa nog att nynazister får röster, men det är inte någon trend åt det hållet i Tyskland.

09:39, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Årets EU-val innebär ett litet, men dock ett trendbrott när det gäller valdeltagande i hela EU. Ända sedan EU-parlamentet började med direkta val 1979 har allt färre röstat för varje val. Nu ökade valdeltagandet för första gången från i genomsnitt 43 till 43,1 procent, rapporterade vår Brysselkorrespondent tidigare om i morse.
Men valdeltagandet ser väldigt olika ut i olika länder. I flera länder i öst var soffliggarna långt många fler än de som gick och röstade, där Slovakien slog tidernas bottenrekord. Läs mer om det här: http://t.sr.se/1k8lQaJ

09:58, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Högerextrema och främlingsfientliga partier har ju nått stora framgångar i EU-valet i flera länder. Enligt Bim Clinell, frilansjournalist och expert på högerextrema partier i Europa, beror deras framgång delvis på den ekonomiska krisen och på arbetslöshet, som vi skrev om tidigare. Webbreporter Matilda Niang har sammanfattat analysen som du kan läsa här.

10:06, 26 May 2014

Daniel Alling, Berlin: Ett exempel på att NPD i Tyskland inte spelar så stor roll längre, trots mandadet till Eu-parlamentet är att man i kommunalvalen i delstaten Brandenburg, trots en massiv affischkampanj (jag cyklade igenom många av småstäderna och byarna där i helgen, och såg många NPD-skyltar) bara fick 2 procent av rösterna och då är Brandenburg ändå ett av de starkaste fästena.

10:20, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Här kan man se mandatfördelningen i Europaparlamentet: http://www.results-elections2014.eu/en/election-results-2014.html

10:24, 26 May 2014

Daniel Alling, Berlin: Även i kommunalvalen i delstaten Sachsen, en annan delstat där NPD har visst fäste, tappade NDP i årets val, från 4,6 till 4.2 procent. I Mecklenburg-Vorpommerna, där man också är synligt, noteras inte heller några jättestora framgångar för NPD. Men i vissa städer och landsbygdskommuner har man viss representation.

10:28, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Matilda Niang har sammanfattat tidigare kommentarer om hur EU-valresultatet kan komma att påverka riksdagsvalet i höst: http://t.sr.se/1nnZdFd

10:31, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Vill du veta hur valresultatet blev i ditt län eller i din kommun? Kolla in våra lokala kanalers rapportering.

10:57, 26 May 2014

Matilda Niang, Ekot: Ekots inrikespolitiske kommentator, Tomas Ramberg analyserar: "Fi:s framgång speglar inte bara en otålig feminism utan också det unga arga Sverige som på sistone mobiliserat mot Sverigedemokraternas framgångar." http://t.sr.se/1ol8Mqs

11:27, 26 May 2014

Daniel Alling, Berlin: I Polen svängde det när nu rösterna har räknats. Konservativa Lag och Rättvisa PIS blev största parti med 32,35 procent av rösterna och regeringspartiet Medborgarplattformen PO fick 31.29 procent. Båda får 19 mandat i EU-parlamentet, men det är en klart tillbakagång för PO och premiärminister Tusk jämfört med förra valet 2009 då man fick 44 procent. Uppseendeväckande i Polen också att Eu-kritiska, högerradikala KNP, Nya Högern fick drygt 7 procent av röstern och får fyra plats.

11:49, 26 May 2014

Daniel Alling, Berlin: Lite vid sidan om men intressant: I en folkomröstning Krakow i Polen sa befolkningen nej till att staden ska söka Vinter-OS 2022. Tidigare har München-borna också röstat nej. Känns som att IOK har ett problem här med folks beredvillighet att säga JA till OS när det bli folkomröstningar om det.

12:05, 26 May 2014

Julia Milder, Ekot: Medan Fi redan planerar för nästa val i höst: http://t.sr.se/1r8AUz8, utövar Moderaterna självrannsakan efter EU-valet: http://t.sr.se/1k8zYRr.

Därmed avslutar vi vår direktrapportering dagen efter valet. Tack för att ni följde oss, på återseende!

12:38, 26 May 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista