• Kandidaterna till den nya EU-kommissionen frågas ut. På måndagen inleddes utfrågningen med Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, nominerad till den tunga posten som handelskommissionär. Oro för frihandelsavtalet med USA väntas dominera utfrågningen, och huvuden kan komma att rulla bland kandidaterna, tror Ekots EU-reporter Susanne Palme.

  Ekot på plats i Bryssel: Så gick utfrågningen av Malmström

 • 28 personer från de olika medlemsländerna föreslås nu till en av EU:s allra mäktigaste institutioner, EU-kommissionen. Bara nio av dem är kvinnor. Sverigedemokraterna fick en vågmästarroll och eftersom de inte lämnade besked i tid vinner regeringen som är för det rådande förslaget och kan nu rösta ja till det.

 • Efter den våldsamma demonstrationen i helgen höjs nu röster för att Svenskarnas parti inte borde ha fått okej från polisen att hålla torgmöte. Hör Vänsterpartiets Daniel Sestrajcic och Sakine Madon som är liberal skribent debattera frågan i P3 Nyheter med Karlsten.

 • Cecilia Malmström nomineras fortsätta som EU-kommissionär för Sverige. Det presenterades under regeringens sommarfika i dag.

  – Jag är glad och stolt att det här beslutet kommer i dag, säger Cecilia Malmström.

 • Det har blåst upp till jämställdhets-strid kring skapandet av nästa EU-kommission. Hittills är det nästan bara män på listan över kända, tilltänkta nya EU-kommissionärer.

 • Konservativa, socialdemokrater och liberaler i EU-parlamentet har gått ihop för att isolera partigruppen EFDD från att få ordförandeposter i EU:s utskott. I EFDD finns de EU-kritiska partierna brittiska Ukip, italienska Femstjärnorna och SD. I dagens P3 Nyheter med Karlsten möts centerpartisten fredrik Federley och miljöpartisten Peter Eriksson som står på varsin sida i den här konflikten.

 • Franska Front national som blev landets största parti vid EU-valet i maj meddelade igår att planerna på att skapa en EU-kritisk grupp inte lyckades. Hör Ekots Susanne Palme berätta mer i P3 Nyheter med Karlsten.

   

 • 5:08 min

  Viktiga beslut ska fattas av EU den här veckan. Utrikesministrarna möts i Luxemburg för att diskutera konflikterna i Irak och Ukraina och senare i veckan ska statscheferna nominera en ny ordförande för EU-kommissionen. Samtal med Brysselkorrespondent Jens Möller på plats i Luxemburg.

 • Sverigedemokraterna slipper att bli grupplösa i EU-parlamentet. Nu är det klart att partiet får plats i den EU-kritiska partigruppen EFD, som leds av Nigel Farage från det brittiska självständighetspartiet Ukip.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista