1 av 5
2 av 5
Marita Ulvskog (S). Foto: Pablo Dalence
3 av 5
Katherine Zimmerman och Jörgen Huitfeldt ställer frågor till Marita Ulvskog (S). Foto: Pablo Dalence
4 av 5
Katherine Zimmerman och Jörgen Huitfeldt ställer frågor till Marita Ulvskog (S). Foto: Pablo Dalence
5 av 5
Katherine Zimmerman och Jörgen Huitfeldt ställer frågor till Marita Ulvskog (S). Foto. Pablo Dalence/Sverigesradio
P1-MORGON TORSDAG 8 MAJ

Marita Ulvskog (S) frågas ut i P1-morgon

Utfrågning av Marita Ulvskog
21 min

P1-morgon utfrågningarna av toppkandidaterna i EU-valet. Först ut är Marita Ulvskog för Socialdemokraterna. Katherine Zimmerman och Jörgen Huitfeldt ställer frågor till Marita Ulvskog.

Kommentar: Ulvskog haltar om EU-krav på fackliga rättigheter

Ekot: S vill sänka gränser för EU-införsel av alkohol

Nils Lindström, Ekot: Nu gör vi oss redo för utfrågning i P1-morgon. Marita Ulvskog är här och tar snart plats i studion. Följ oss direkt här i direktreferatet, i webb-tv eller direkt i P1.

07:08, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Du vill föra kampen för dom som har dom tuffaste villkoren på arbetsmarknaden och tjänar minst - på vilket sätt tycker du att du representerar dom?

Marita Ulvskogs svar: - Jag är socialdemokrat och har de värderingarna. Jag tycker att jag kommer från en sådan bakgrund.

07:17, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Du tjänar drygt 72 000 i månaden och du har varit politiker på heltid i 20 år - var går den gränsen när man hamnar för långt ifrån dom man säger sig representera?

Marita Ulvskogs svar: - Nu får jag inte ut 72 000 i månaden. Man betalar både EU-skatt och svensk skatt.
- Jag tror att folk som pysslar med politik på heltid varje morgon måste rannsaka sig själv så att man inte tappar begreppen.
- Jag har en familj som hela tiden tar ner mig på jorden. Men jag tror också att den bakgrund jag har ger mig bra bagage.

07:19, 8 May 2014

P1-morgon frågar: En byggnadsarbetare från länder som Polen, Lettland, Litauen ska tjäna minst 25 400 i månader om de jobbar här, långt mer än vad byggarbetare tjänar i Polen - hur mycket är det egentligen deras kamp som du driver?

Marita Ulvskogs svar: - Jag tror att byggnadsarbetare, eller andra anställda från vilket land i EU som helst, är värda likabehandlingsprincipen. Den är central och den som inte använder den bryter sönder ett kollektiv. Jag tror att det är en väldigt viktig ordning gällande fackliga rättigheter. Du ska värderas utifrån att du gör samma jobba som de andra, och då ska du ha samma lön.

07:22, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Hur många polska och baltiska byggjobbare tror du kommer få jobb här - om dom ska ha exakt samma lön och samma villkor som svenska byggjobbare?

Marita Ulvskogs svar: - Att komma hit och jobba i Sverige är tillåtet för vem som helst i EU. Den fria rörligheten är jätteviktig. Kommer jag någon annanstans och jobbar på ett svenskt bygge får jag vanligtvis samma villkor som de andra. - Men är jag så kallat utstationerad, då är själva affärsidén att du inte får samma villkor som de andra.

07:27, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Vad är det den svenske byggjobbaren får som den polske inte får?

Marita Ulvskogs svar: - Det är så att om man går på kollektivavtalets lägsta lön så har de fackliga organisationerna ingen möjlighet att kolla att det följs.
- Det enda sättet är att ha representanter som kan gå in och kolla på arbetsplatsen.
- Vi vet att omkring 20 procent kommer som utstationerade, vi vet en del om deras lönenivåer och att de ligger lägre i många fall. Det finns en marknad utanför den ordinarie och den växer, med andra villkor och lägre löner. Det påverkar på sikt även den mindre, avtalade marknaden.

07:29, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Hur troligt att EU:s grundlag ska ändras för att skriva in fackliga rättigheter?

Marita Ulvskogs svar: - EU:s grundlag ändras hela tiden, tycker jag, med ständiga små ändringar. Eftersom samarbetet förändras och det kommer in nya länder. - När det nästa gång blir ett sånt läge, då vill vi föra in det sociala protokollet för att balansera marknadens friheter.

07:29, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Många kritiker inte minst från borgerligt håll menar ju att det är en stor risk att föra upp de här frågorna i en förhandling om en ny grundlag för EU - eftersom man aldrig vet var det slutar, och vi kan riskera att behöva kompromissa med den svenska modellen, vad säger du om det?

Marita Ulvskogs svar: - Jag tycker att det är intressant att de borgerliga partierna i Sverige bara intresserar sig för fackliga frågor är när man vill stärka dem. - Hittills har vi fått väldigt starkt stöd för den svenska modellen, många avundas den - att det inte är regering och riksdag som bestämmer.

07:31, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Bör den svenska sexköpslagen gå på export till andra EU-länder?

Marita Ulvskogs svar: Nej, men det är kul om de inspireras.

07:31, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Borde Rumänien drabbas av EU-sanktioner för att dom inte ger sin romska befolkning drägliga livsvillkor?

Marita Ulvskogs svar: - Ja, jag tror att man måste vara strängare med medlemsländerna.

07:32, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Ska flyktingar från Syrien kunna söka asyl i Sverige på ambassader utanför EU?

Marita Ulvskogs svar: - Det blir inte rättssäkert, vi måste ha ett gemensamt åtagande i EU.

07:32, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Kommer Sverige ha euro som valuta om 20 år?

Marita Ulvskogs svar: - Jag kommer göra allt för att förhindra det.

07:32, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Kommer man kunna köpa vin i matbutiken om 10 år?

Marita Ulvskogs svar: - jag kommer att göra allt jag kan för att vi inte ska hamna där.

07:32, 8 May 2014

P1-morgon frågar: Ni tycker att Sverige ska minska mängden alkohol man får ta in - riktlinjerna idag vad gäller vin är ungefär 90 liter. Hur mycket du man ska få ta in?

Marita Ulvskogs svar: -- Vi har inte fastställt någon siffra, men vi är oroliga över att den ordning vi hade tidigare inte längre fungerar.- Som politiker vill jag inte ge mig in i exakt siffra i det här läget.
P1-morgon frågar: Ska det bli en stor förändring?
- Det handlar om att det glidit iväg, vi vill backa så att det blir mer som tidigare.

07:34, 8 May 2014

Nils Lindström, Ekot: Här hittar du chatten med Marita Ulvskog - hon kommer att svara från 08:00.

07:36, 8 May 2014

Nils Lindström, Ekot:
Herman Melzer kommenterar:
- Marita Ulvskog markerar likabehandlingsprincipen, och låser fast sig väldigt hårt.
Varför är frågan om det sociala protokollet så viktig för partiet?
- Det rör kärnan av den svenska socialdemokratin. Fortfarande är samarbetet med LO väldigt nära och de gör gemensamma utspel. De är överens om att det sociala protokollet är så viktigt att man vill stoppa hela EU att ändra på saker om det inte går igenom.
Är det en bra fråga att locka väljare med?
- De egna väljarna lockas nog, men det får nog inte ett totalt genomslag, kommenterar Herman Melzer.

07:38, 8 May 2014

Nils Lindström, Ekot: Vi avslutar direktrefereringen nu och går vidare till chatten, som du hittar här!

07:41, 8 May 2014

Relaterat

Mer om Val 2014: EU-parlamentsvalet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".