Soraya Post, förstanamnet på Fi:s lista till EU-valet. Inklippt: Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Sveriges Radio

"Fi framstår som EU-valets mest federalistiska parti"

Soraya Post: "Vissa frågor bör ligga på EU-nivå"
1:37 min

Feministiskt initiativ, som i Novus senaste opinionsundersökning får stöd av 2,5 procent av väljarna i EU-valet, har fyra dagar innan valet inte bestämt sig för vilken grupp de vill tillhöra i parlamentet om de får en plats där.

Och enligt Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg framstår Fi som EU-valets mest federalistiska parti.

– Vi har inte fattat beslut, utan vi sonderar terrängen, säger Soraya Post, Fi:s förstanamn till EU-valet, i en utfrågning i Studio Ett.

I en intervju i Dagens Nyheter i dag säger Soraya Post att hennes parti lutar åt att tillhöra gruppen Nordisk grön vänster, NGL, där Vänsterpartiet ingår, medan partiet på sin egen hemsida skriver att det också kan bli gruppen De gröna, G/EFA, där Miljöpartiet och Piratpartiet sitter.

Men när ska väljarna få veta och få det beskedet?

– Vi kommer väl att få bestämma oss lite strax innan, men vi är nya och vi måste få ha det privilegegiet att ta det lite lugnt.

Flera partier har i EU-valsdebatten pratat om något som kommit att bli ett honnörsord: subsidiaritetsprincipen, alltså principen om att beslut ska fattas så effektivt och så nära medborgarna som möjligt. Men Fi framstår som det svenska EU-valets kanske mest federalistiska parti, menar Ekots inrikeskommentator Tomas Ramberg.

– De vill förstärka EU:s makt för att använda den för att vrida Europa i feministisk och antirasistisk rikting, säger Ramberg.

Det gäller bland annat frågan om föräldraförsäkringen där EU-kommissionen vill förlänga föräldraledigheten till 18 veckor, medan EU-parlamentet vill ha 20 veckor. Men regeringarna säger nej och har blockerat frågan och flera svenska partier tycker att man ska besluta om den här frågan i Sveriges riksdag. Fi däremot vill ha en miniminivå för försäkringen inom EU.

– 60 procent av de beslut som fattas inom EU påverkar vår vardag. Det finns vissa frågor som absolut bör ligga på EU-nivå, om man ska kunna kalla det för en union som står på samma värdegrund, säger Soraya Post.

Finns det inte en risk för att det blir en maxgräns i stället?

– Nej, jag tror inte det, grundidén med EU är att man ska utbyta goda exempel från varje medlemsland, och när det gäller föräldraförsäkringen är det ett sådant exempel som skulle kunna bättra på jämställdheten, säger Post.

Feministiskt Initiativ vill också utesluta länder ur EU om de kränker romer, hbtq-personer och funktionsnedsatta. Soraya Post är själv rom och hävdar att kravet är rimligt.

– Jag tycker inte att det är orealistiskt. När medlemsstater bryter mot de mänskliga rättigheterna och den konstitution som man kommit överens om inom EU, då tycker jag att man ska ta till starkare sanktioner.

– Naturligtvis ska man inte börja med att slänga ut medlemsstaterna, men när de visar en total ovilja att samarbeta med övriga medlemsstater inom unionen, då måste man visa skarpare ton, säger Soraya Post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".