Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Valåret 2018 – här hittar du allt om det svenska valet till riksdag, landsting och kommun.

Miljöpartiet näst störst i ny mätning

Novus: Vi har inte sett något liknande
2:39 min

Miljöpartiet är näst största parti – större än Moderaterna – i Novus sista opinionsmätning inför EU-valet i morgon. MP får 15,5 procent av rösterna och Moderaterna 15,0. Ett unikt resultat, enligt Novus vd.

– Vi har inte sett något liknande. Jag tror att i Sverige så är det här unikt som sådant, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Hur ska man tolka det?
– Det stämmer överens med hur politiken förändrats både nationellt och internationellt. Att miljöfrågorna är de viktigaste internationellt stärker självklart Miljöpartiet precis som det gjorde när partiet kom in i riksdagen för första gången i Sverige.

Miljöpartiet, med EU-kritik i botten, brukar göra bra EU-val. Så verkar det alltså bli även denna gång. Jämfört med Novus mätning den 12 maj ökar partiet med 0,6 procentenheter.

Moderaterna har en nedåtgående trend i Novus EU-mätningar i år och minskar med 1,3 procentenheter. Så brukar det också vara. Det stärker sannolikheten för att Miljöpartiet att verkligen bli näst största parti i morgon.

– Framför allt i EU så brukar Moderaterna göra ett sämre val. I början av mätningarna kopplar man ihop det med riksdagsvalet och den politik de har här. Men ju närmare valet man kommer, desto mer fokuserar man, och blir mer insatt i EU-frågorna. Då har Moderaterna mycket tuffare att hävda sig, säger Torbjörn Sjöström.

Feministiskt initiativ rider på en framgångsvåg och gör en statistiskt säkerställd uppgång till 5,4 procent (+2,9) och kommer även, inklusive felmarginal, över fyraprocentsspärren.

– De har gjort en makalös upphämtning de senaste månaderna och mycket kretsar kring Gudrun Schyman. Jag tror att det kan vara väldigt svårt för någon annan talesperson att få det utrymme hon får i medierna. Hon har debatterat tre, fyra ministrar under kort period, säger Torbjörn Sjöström.

Samtidigt gör Vänsterpartiet en statistiskt säkerställd nedgång till 7,1 procent (-3,1). Novus bakgrundsmaterial visar att en del sympatisörer går till Feministiskt initiativ.

– Ja, det finns ett samband, säger Torbjörn Sjöström.

Har Vänsterpartiet svårare att mobilisera nu när det är ett EU-val?
– Ja, det blir det. Delvis har de fokuserat på en fråga på riksplan, att förbjuda vinster i välfärden, och den är svår att flytta över till ett EU-perspektiv.

Socialdemokraterna har en nedåtgående trend och når 25,1 procent i mätningen (-1,8) medan Folkpartiet gör en säkerställd ökning till 11,1 (+2,7).

Centerpartiet 5,0 (+1,8), Kristdemokraterna 6,1 (-0,3) och Sverigedemokraterna 6,3 (-0,3) får alla en plats i EU-parlamentet medan Piratpartiet åker ut med 2,8 procent (-1,1).

Valdeltagandet tror Novus blir 47 procent, alltså något högre än i valet 2009 och intresset att rösta är olika stort runtom i landet.

– Jag tycker att det är viktigt att vara med och påverka det man kan. Miljöfrågor är viktiga frågor som man kan påverka lite mer i Europa, säger Anna Wiklund i Luleå.

Kent Widhja i Nässjö tänker däremot inte rösta.

– Totalt ointresserad av det. Jag väntar till september.

Totalt har Novus genomfört 3 044 intervjuer och 1 925 personer har angett en partisympati. Intervjuerna har genomförts 16-22 maj med betoning på de tre sista dagarna.

Fakta: Mandat enligt Novus

Novus mätning skulle leda till den här fördelningen av de 20 svenska mandaten i Europaparlamentet.

M 3
Fp 2
C 1
Kd 1
S 6
V 2
Mp 3
Sd 1
Fi 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".