Hemlig uppgörelse utestänger EU-kritiker

2:00 min

I EU-parlamentet finns en hemlig överenskommelse som syftar till att stänga ute Sverigedemokrater och andra EU-kritiker från ledande poster. Miljöpartisten och nyblivne EU-parlamentarikern Peter Eriksson tycker att metoden är odemokratisk och kan ge EU-kritikerna ett moraliskt övertag.

– Jag tycker att det verkligen är att skjuta sig själv i foten att bete sig på ett korkat sätt som gör att Ukip och de högerpopulistiska partierna vinner hela debatten och kommer få det moraliska övertaget, i stället för att försöka använda demokrati som medel och vinna på det sättet, säger Peter Eriksson (MP).

Inför EU-valet i maj var det många politiker som hävdade att EU måste bli mer öppet och att det ska vara slut med kohandel bakom stängda dörrar. Men flera källor uppger för Ekot att tre av de största partigrupperna nu har gjort upp på egen hand inför måndagens val av ordförande till parlamentets 20 utskott.

I vanliga fall brukar parlamentet använda en matematisk fördelningsmodell som skulle ge Sverigedemokraternas EU-kritiska partigrupp EFDD en ordförandepost. Men enligt Ekots källor innebär den hemliga överenskommelsen att liberalerna kommer sno åt sig den ordförandepost som egentligen var vikt för EFDD.

Det är svårt att få kommentarer på band från de partigrupper som ligger bakom den hemliga överenskommelsen, men motivet ska vara att försöka hålla de tuffaste EU-kritikerna borta från verkligt inflytande i parlamentet.

Peter Eriksson anser att det här innebär att EU-kritikerna ute på högerkanten i stället får hjälp i sin strävan att bli sedda som offer. Han säger också att det inte stämmer att den gröna gruppen skulle vara kritisk bara för att den inte fick vara med i den hemliga överenskommelsen.

– Nej, jag har själv tagit upp det här i vår partigrupp. Jag har sagt att jag inte ställer upp på att de gröna ska vara med i en sån här kupp eller odemokratiskt spel, och jag har fått en bred majoritet för att vi inte ska vara med i det, säger Peter Eriksson.