S vill ha maxtak i förskolan

1:58 min

Socialdemokraterna vill införa ett maxtak i förskolan för de yngsta barnen, detta eftersom tidiga insatser i skolan ger de största resultaten, enligt partiets ordförande Stefan Löfven. 

Direkt: Följ Sveriges Radio i Almedalen

Kommentar: S vill nå storstadsväljare

– Det är en ganska enkel strategi. Små barn - små problem, stora barn - stora problem, säger Stefan Löfven på en presskonferens under eftermiddagen.

Förskolegrupperna har ökat i storlek under de senaste åren, och enligt Socialdemokraterna finns det i dagsläget 23 000 1-3-åringar som går i grupper med med minst 17 barn.

Maxtaket är en del av en satsning som Socialdemokraterna vill göra gällande förskola och skola. Taket är tänkt att införas 2016 och kostnaden beräknas till 1,1 miljard per år, där de största utgiftsposterna är personal- och byggkostnader, enligt Löfven.

– Alla barn måste få en trygg, lärorik skolstart, barngrupperna ska vara max 15 barn per grupp bland 1-3-åringar, säger Löfven.

Satsningen ska finansieras genom en skatteväxling för skolan, enligt Löfven, något som Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson ska berätta mer om först på tisdag.

– Men det handlar inte om inkomstskatter, säger Löfven, som inte utesluter att maxtaket regleras genom en lag.

– Vad som behövs för att genomföra det, om det behövs en lag, okej, då tar vi till det, säger Löfven till Ekot.

Kritiken mot att ha ett maxtak har varit att kommunerna lägger sig i taket och inte anpassa grupperna till vad barnen egentligen behöver, till exempel barn som behöver grupper med max 10-12 barn.

– Vi kan se den risken, ja, men eftersom vi nu ser att barngrupperna ökar i storlek så måste vi göra något åt det, säger Löfven.

Men vad tänker ni om de barn som är lite större, och även fritidsbarn, där man har talat om väldigt stora barngrupper?

– Det vi vet nu är att de minsta barnen har de största behoven av att ha färre relationer, det är viktigast för dem. Så det här är tidiga insatser, så då ska vi hjälpa dem först. Det är därför vi tar det här steget.

I skolsatsningen vill Socialdemokraterna även anställa 1 000 fler speciallärare och de 200 skolor som har lägst resultat ska få extra statliga pengar. Partiet vill även höja statusen på läraryrket genom att lärare ska få tillgång till "mer och bättre kompetensutveckling", enligt Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista