Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Fi: Mindre försvar - mer kvinnojourer

2:09 min

Feministiskt initiativ vill i ett första steg banta försvaret med en fjärdedel. Pengarna ska bland annat användas till kvinnojourer och kriminalvård. Det framgår av partiets ekonomiska politik som presenteras i dag, och som Ekot har tagit del av. Så här säger Gudrun Schyman, talesperson för Fi.

Direkt: Sveriges Radio följer Almedalsveckan

– Vi vill ju ställa om, vi tycker att militäriseringen av säkerhetspolitiken inte är någon framgångsväg. Vi får inte en säkrare värld med fler vapen. Jag tror ingen i Sverige blir tryggare av att vi befäster Gotland och bestyckar Jasplan.

Hur ser du på de kritiker som säger att det är oansvarigt att dra ned på försvaret i dessa tider? 

– Jag tycker att det är just i dessa tider som det är ansvarigt att förstå att det här är en återvändsgränd, att hela tiden spela på en allt mer sofistikerad militär vapenindustris intressen, som gör att vi ökar osäkerheten i världen.

I Feministiskt initiativs plattform inför riksdagsvalet - som kom i juni - finns många förslag som skulle påverka ekonomin: sex timmars arbetsdag för alla, gratis kollektivtrafik i storstäderna och höjd garantipension. Fi har fått kritik för att partiet inte berättar så mycket om hur reformerna ska finansieras.

Men vid ett seminarium här i Almedalen i eftermiddag presenterar talespersonen Gudrun Schyman det hon kallar en feministisk ekonomi. Av rapporten, som Ekot har läst, framgår att Fi vill skära ned försvarsanslaget med 10 miljarder kronor.

Fi går också till val på att återinföra förmögenhetsskatten och arvs- och gåvoskatten och göra om fastighetsskatten så att de som har hus med höga taxeringsvärden får betala mer i avgift.

Partiet ger i dag också besked om hur man ser på jobbskatteavdraget.

– Ja, vi säger att det kan vara kvar när det gäller inkomster under 30 000 kronor, för då blir det en fördelningspolitisk profil på det här som är rimligt.

Fi har längre krävt att Rut-avdraget ska avskaffas. Men ett nytt besked i dag är att det inte går att göra omedelbart efter valet. "Omställningen kommer att ta tid och måste ske långsiktigt", enligt Feministiskt initiativs ekonomiska rapport.

– Ett problem med det här avdraget är att det har utarmat kommunernas service inom välfärdssektorn. Så hemtjänsten i kommunerna har inte längre servicen att till exempel skaka mattorna eller pusta fönster, nu måste man använda sig av rut för att få det gjort.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) säger till TT att Fi:s ekonomiska politk är "en jättelik kvinnofälla".

Hon förkastar särskilt förslagen om arbetstidsförkortning men också att det totala skattetrycket höjs.

Arnholm säger att arbetstidsförkortningen radikalt kommer att sänka lönen även, och inte minst, för kvinnor i offentlig sektor. Det, i sin tur, kommer att leda till lägre skatteintäkter från löntagare, pengar som behövs för att finansiera just de sektorer där många kvinnor jobbar, säger Arnholm.

- Då försvåras våra möjligheter att anställa människor i offentlig sektor, aäger hon till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista