SD kan få vågmästarroll i hälften av Sveriges kommuner

1:56 min

För Sverigedemokraterna var söndagens val en stor framgång och partiet ökar sin representation stort både i riksdagen och kommunerna. Den vågmästarroll, som partiet själv gärna ser sig i, kan bli verklighet i ungefär hälften av landets kommuner om inte övriga parter når blocköverskridande överenskommelser.

– Om man går efter valnattsresultaten visar det sig att inget av de traditionella blocken får majoritet i ungefär 60 procent av Sveriges kommuner och i ungefär hälften av Sveriges kommuner har SD åtminstone potentialen att få den ställning som de har i riksdagen, det vill säga vågmästare, säger David Karlsson, statsvetare och docent vid Göteborgs universitet.

I kommunvalen 2010 fick Sverigedemokraterna totalt cirka fem procent av rösterna, vilket gav partiet över 600 mandat i 246 av 290 kommuner. Nu ser partiet ut att rejält utöka sina mandat kommunalt, framför allt i södra Sverige.

Sverigedemokraterna tar också plats i flera kommuner där de inte suttit i fullmäktige tidigare, exempelvis kommuner i Västerbottens län. Men precis som på riksplanet gäller linjen att övriga partier konsekvent säger nej till ett samarbete med Sverigedemokraterna.

I stället kommer vi sannolikt att se en mer blocköverskridande och mittenorienterad politik, menar David Karlsson.

– Man får nog ställa in sig på en mer kompromissinriktad och mitteninriktad politik, säger han.

Kan det också innebära att det blir trögare processer?
Det kan det göra. Det blir mer förhandlingar där man får ge upp vissa av sina hjärtefrågor i politiken.

Sveriges kommuner och landstings ordförande, Anders Knape, tror också att det kommer att bildas en del oväntade majoritetsgrupperingar för att förhindra att Sverigedemokraterna blir vågmästare.

– Man kommer att sträva efter att få majoriteter som innebär att man har en trygghet i majoritetsläget och inte är beroende av en vågmästare och då får man säkert söka nya samarbetspartners på många håll, säger Knape, som även är moderat kommunpolitiker i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista