Foto: TT

Alliansen tar strid om skolan

1:59 min

Alliansen lade idag fram ett gemensamt förslag till utbildningssatsning. Det är många förslag som fanns med i valmanifestet, men också fristående förslag som partierna tänker lägga nästa år. Förslaget om betyg från fjärde klass kan få majoritet i riksdagen genom stöd från Sverigedemokraterna.

– Vi vill gå ner med betygen tidigare, till årskurs fyra. Vi vill ha en tioårig grundskola. Vi vill ge möjlighet att införa ordningsomdömen för att få mer lugn och ro i klassrummen, till exempel, säger Folkpartiledaren Jan Björklund.

Ni säger att ni kan tänka er att riksdagen kommer att få stifta lag genom att ta det förslag om betyg i årskurs fyra som finns eftersom också Sverigedemokraterna tycker så här.

– Alltså, vi lägger nu ett förslag till riksdagen att regeringen ska få i uppdrag att återkomma med en proposition på den här punkten senast i augusti 2015. Då utgår vi från att regeringen gör det, säger Jan Björklund.

De fyra allianspartierna kommer under nästa år att lägga en rad förslag som kan gå igenom i riksdagen med hjälp av Sverigedemokraterna. Bland annat gäller det betyg i årskurs fyra, där det finns ett färdigt lagförslag skrivet.

Det har hänt förut, säger Jan Björklund, att riksdagen har beställt en lag emot regeringens vilja. Då skulle alltså den rödgröna regeringen tvingas lägga förslag som i grunden kommer från allianspartierna.

Andra förslag som allianspartierna föreslår är bland annat tioårig grundskola, ordningsomdöme i högstadiet och gymnasiet och ökat antal timmar idrott i skolan.

Kristdemokraterna vill satsa extra resurser på insatser för den ökande andel elever som mår psykiskt dåligt, framförallt flickor i högstadiet.

– Vi ser att det är en oerhört stor, inte minst jämställdhetsutmaning att många unga tjejer känner sig pressade att vara någonting de inte är kanske. Att man tar med sig skolgården hem via de sociala medierna. Det leder till en ökad press och oro. Många känner ångest och nedstämdhet. Vi tror vi behöver en bättre första linjens psykiatri, alltså att elevhälsan får större resurser att kunna möta de här behoven men också att vi lägger ett stöd till föräldrarna så att de bättre klarar att svara upp mot de här nya utmaningarna, säger kristdemokraternas ekonomisk politiske talesperson Jakob Forssmed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista