Foto: TT/SR

Analys: Alliansen vill tvinga regeringen till en serie nederlag

1:48 min

De förslag på skolområdet som Alliansen presenterade idag är en del av en större plan. Det säger Ekots kommentator Tomas Ramberg.

Allianspartiernas förslag handlar formellt om höstbudgeten men i realiteten tar de sats inför våren 2015. Då ska regeringen tillfogas ett pärlband av nederlag. Den lista Jan Björklund presenterade idag, sju förslag på skolområdet där han hoppas vinna över regeringen, är bara en del av planen.

Allianspartierna räknar med - och hoppas förmodligen också - att regeringen Löfven överlever höstens budgetstrid. Det bästa de borgerliga kan hoppas på i nuvarande parlamentariska läge är att regeringen sitter kvar. Men att den under resans gång lider en serie nederlag som inför väljarna demonsterar svaghet och handlingsförlamning. Budgeten ska visserligen antas men perforeras.  Likadant med skolpolitiken.

I bägge fallen är det Sverigedemokraterna som avgör om taktiken lyckas. Avstår de från att utlösa en regeringskris i december finns det gott om tillfällen att hjälpa allianspartierna att förödmjuka regeringen i vårriksdagen.

I de tyngsta förslagen på Björklunds sjupunktslista har han redan Sverigedemokraternas stöd. SD ställer sig bakom betyg från fjärde klass och är motståndare till obligatoriskt gymnasium. Troligen stöder de fler.

Samtidigt vill regeringen gärna göra upp med oppositionspartier, just Folkpartiet är Löfvens favoritobjekt.  Flera av Jan Björklunds punkter borde regeringen ganska lätt kunna acceptera eller göra upp om.

Socialdemokraterna har redan uttalat sig för att skolavslutningar ska få innehålla kristna seder. Mer idrott i skolan är inte heller en fråga om eld och vatten.

Rimligen borde det också gå att resonera om 10-årig grundskola. Oppositionen och regeringen är ju överens om att skolplikten ska förlängas, de har bara valt olika sätt att göra det på. 

Så där oppositionen ser möjligheter att tufsa till regeringen ser regeringen samtidigt möjligheter att upprepa sitt budskap om "utsträckta händer". Än så länge låter allianspartierna helt ointresserade av att ta i de nävarna men det är långt till våren och varje årstid har sin grönsak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista