• Kvalet

  Vad hände egentligen igår? I sista avsnitten av kvalet sammanfattar vi valnatten. Vi har besökt alternativa valvakor runtom i Stockholm för att höra människors förhoppningar. Vi stöter på fyndigt politiskt festpynt, ser valångesten i vitögat och försöker få folk att bada i en fontän. I podden stämmer vi av med valresultatet och undrar vem som egentligen har anledning att fira nu?

 • Kvalet

  SVT:s programledare Anna Hedenmo anklagades för att använda härskarteknik när hon frågade ut Stefan Löfven. Storpolitiker som Göran Persson och Carl Bildt har också fått höra att de sysslar med härskarteknik. I veckans Kvalet reder vi ut vad man egentligen menar med begreppet: Vad är härskarteknik? Hur funkar den? Och vad har den för funktion i svensk politik?  

 • Kvalet

  Den här veckan gör vi avstamp i en textrad av Linnea Henriksson: "Vad är det för jävla fel i att bli den som blev kvar i våran stad där vi vuxit upp, vad är det för fel i att älska det man har?" Ja, finns det nån framtid för de unga som stannar kvar på landsbygden? Vi i Kvalet tittar närmre på landsbygdens problem och möjligheter. Och pratar med småstadsborna som vägrar se sig som offer.

 • Kvalet

  De senaste trettio åren har antalet medlemmar i partiernas ungdomsförbund sjunkit drastiskt. Folk gillar att göra andra saker på sin fritid istället - som att spela datorspel och rollspel. Men vad händer då med återväxten i svensk politik? Varifrån ska framtidens politiker hämtas? Ja, varför inte bland rollspelarna och datorspelarna...

 • kvalet

  ALMEDALEN-SPECIAL Thomas Piketty kallas för ekonomins rockstjärna just nu. Ekonomibilagor, ledarsidor och dagstidningar pratar om att det råder en Piketty-hype. Hans bok är slutsåld och det ringlar långa köer till hans föreläsningar. I år är han på besök i Almedalen på Gotland. Och vi i Kvalet frågar oss hur en lågmäld liten fransk nationalekonom kunnat bli så känd? Och är han verkligen rockstjärne-material?

 • Kvalet

  ALMEDALEN-SPECIAL Kvalet är på besök i det politiska jippot Almedalen! Det beskrivs som en viktig mötesplats för alla som vill prata om politik. Ett sätt för folket att få möta makthavarna öga mot öga. Men vi misstänker att det i själva verket är ett mingel för samhällseliten. Därför ger vi oss ut på Visbys gator, bland ministrar och Rotary-medlemmar, i jakt på eliten.

 • Kvalet

  Svenska politiker gillar att slå sig för bröstet och tala om hur öppet Sverige är. Offentlighetsprincipen och meddelarskyddet ihop med en stark yttrandefrihet och tryckfrihet gör att det är svårt för våra myndigheter att ha hemlisar. Till och med Försvarets Radioanstalt, FRA, försöker faktiskt vara öppna. I samband med FRA-debatten för några år sen kom det en ny paragraf. Alla ska ha rätt att skriva till FRA och fråga om man blivit signalspanad på. Det har vi testat.

 • Kvalet

  Frontalloben är den främre delen av storhjärnans hjärnbark. Vad har det med politik att göra? Jo, det är den delen av hjärnan som kontrollerar impulser, vår fårmåga att planera, organisera och tänka långsiktigt. Och en del demokratiforskare menar att man borde ta hänsyn till det när man avgör vem som bör få rösta.   

 • Kvalet

  Entreprenörskap är ett favoritord för politiker på båda sidor om blockgränsen. Det är numera också ett ämne i skolan. Men kan man verkligen lära sig att bli entreprenör? Vi pratar med en företagsekonom för att få svar. Och så ringer vi upp Mikael som lärde sig om entreprenörskap den hårda vägen. Utan att veta något om jordbruk eller djuruppfödning bestämde han sig för att flytta till Laos och starta en ankfarm.

 • Kvalet

  Ett fortfarande ganska outforskat område i Sverige är hur svängningar på bostadsmarknaden påverkar våra kärleksliv. Ökar antalet skiljsmässor om huspriserna går ner? Är det lättare att hitta en partner om man har en schysst lägenhet? I veckans avsnitt berättar vi historier om personer som bott kvar med sina ex för att de inte kunnat hitta nya boenden. Och vi försöker reda ut hur bostadsmarknaden och kärleken egentligen hänger ihop.

 • Kvalet

  I helgen är det EU-val. Kan du inte bestämma dig så kan du alltid gå in på nätet och göra ett valtest för att få reda på hur dina åsikter stämmer överens med partiernas. De här politikquizen har blivit poppis på senare år och ligger helt rätt i tiden när buzzfeed quiz översvämmar sociala medier. Men testen har också fått kritik.

 • Kvalet

  Moderaterna har uppfyllt sitt vallöfte att öka antalet poliser i Sverige till 20 000. Just nu specialsatsar man på fler poliser i socialt utsatta områden. I södra Järva utanför Stockholm ska antalet öka från 25 till 75 polismän under året. Och i Kvalet frågar vi oss: fungerar det? Ger fler poliser färre brott? Och vad får det för konsekvenser för de boende i området när det står en snut i varje knut? 

 • Kvalet
  McJobs
  21 min

  Kan man skapa fler jobb för unga genom att göra det billigare att sälja hamburgare? Hamburgerkedjorna själva menar det. Och regeringen har försökt, genom att sänka restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga. I dagens program pratar vi om hamburgerjobben med en McDonaldsanställd, en centerpartist och en forskare.

 • Kvalet

  På 1800-talet började arbetare på fabrikerna i Sverige att organisera sig. De gick ihop i föreningar och skapade försäkringar, så att de skulle kunna försörja sig även om de blev sjuka och arbetslösa. Idag, över hundra år senare, har Sverige ett utbyggt system av socialförsäkringar. Men en del anser att det inte räcker. I dagens program berättar vi om Alex, Anna-Klara och deras vänner som försöker skapa sitt eget trygghetssystem.

 • Kvalet

  Sveriges Elevkårer har runt 65 000 medlemmar. De anordnar LAN, fixar rabatt på studentmössor och kämpar för bättre skolmat. Men de är också en plantskola för morgondagens politiker och är ansvariga för att hålla skolval. Förra helgen träffades deras ordföranden. Vi skickade dit en mikrofon och de spelade själva in en dokusåpa. Idag presenterar vi resultatet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista