Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt (V)
Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild. Foto: Sören Andersson/TT

V går till val med tandvårdsreform

1:36 min

Vänsterpartiet föreslår att ingen ska betala mer än 2000 kronor per år för tandvård. Det här vallöftet vill partiet införa senast 2021.

– Vi vet att det är många som inte har råd att gå till tandläkaren i dag. De går runt med trasiga tänder och ständig tandvärk. Det kan vara de med låg pension eller de med låga inkomster, och vi tycker att det är orimligt. Tänderna är en del av kroppen, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

I dag subventionerar staten 50 procent av tandvårdskostnader som ligger mellan 3 000 och 15 000 kronor, och för den med kostnader på över 15 000 kronor betalar staten 85 procent av kostnaderna.

Vänsterpartiet vill avskaffa det nuvarande systemet och låta all tandvård över 2 000 kronor per år vara fullt subventionerad. Reformen beräknas kosta minst 4,5 miljarder kronor årligen. För att reformen inte ska leda till att tandläkare tar ut högre priser vill partiet införa en nationell taxa, för de 50 vanligaste behandlingarna, något som i praktiken innebär ett tak för de priser som vårdgivaren sätter. Det säger Jonas Sjöstedt.

– Och det här är en stor skillnad. Många vågar inte gå till tandläkaren idag. Man vet att man inte har råd, eller man är rädd för vad räkningen kommer att sluta på.

Och hur ska detta finansieras?

– Vi lägger ju förslag på att förstärka inkomsterna i Sverige till staten och det är framför allt ökad beskattning på de absolut rikaste i Sverige. Den helheten kommer vi att presentera, och inom ramen för det kommer vi att presentera den här välfärdsreformen och andra jämlikhetsreformer, säger Jonas Sjöstedt (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista