Justitieminister Morgan Johansson framför regeringens presentation.
Justitieminister Morgan Johansson (S) kallade under tisdagen till presskonferens för att presentera regeringens satsning för att bekämpa gängbrottslighet. Foto: Erik Simander/TT

S: Sätt 15-åringar i hemarrest med fotboja

1:44 min

Socialdemokraterna går till val på ytterligare pengar till rättsväsendet samt hemarrest med fotboja till de yngsta gängkriminella.

 – En ny påföljd för ungdomar som har begått brott, som kanske är på väg in i kriminalitet, som kanske står och säljer narkotika. Ni får hålla er hemma på helger och kvällar och vi övervakar er med fotboja. Bryter ni mot detta, då blir det tuffare åtgärder därefter, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Idag presenterade Socialdemokraterna nya vallöften kring frågan om brott och straff. Partiet vill ge åklagare, domstolar och kriminalvården 800 miljoner kronor mer per år under nästa mandatperiod.

Bakgrunden är att polisen griper och häktar fler, säger Morgan Johansson. Åklagare och domare får mer att göra och fängelserna är hela tiden nästan fulla.

S vill också ha mer kameraövervakning, slopa straffrabatten för unga mellan 18 och 20 år samt införa hemarrest under kvällar och helger för de yngsta medlemmarna i kriminella gäng, till exempel 15-åringar.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé är inte imponerad. Han menar att slopad straffrabatt för 18-åringar är alliansens förslag, och att husarrest för 15-åringar fungerar bara på vissa.

– Det är en rimlig åtgärd för en del av de unga som kanske har begått sitt första brott, men för de här unga som redan är grovt kriminella, som är etablerade i kriminella gäng, då räcker det inte med den typen av påföljder. Då får kriminalvården arbeta med de här ungdomarna för att vända deras liv, säger Tomas Tobé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista