Loreta Maloku, demokratiambassadör
1 av 3
Loreta Maloku har jobbat hårt för att höja valdeltagandet i Hermodsdal. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
Nazha el-Abdouni, boende Törnrosen.
2 av 3
Nazha el-Abdouni bor i Törnrosen och blir upprörd över det låga valdeltagandet. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
Törnrosen, Rosengård
3 av 3
I området Törnrosen på Rosengård var valdeltagandet drygt 47 procent. Lägst i Sverige. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
VALET 2018 I P4 MALMÖHUS

Loreta jobbade dygnet runt – då lyfte valdeltagandet

3:46 min

Demokratiambassadörernas arbete i Hermodsdal i Malmö gav utslag. Men den positiva trenden gäller inte alla stadsdelar.

Loreta Maluku har legat vaken och oroat sig för valdeltagandet. Hon har varit demokratiambassadör för organisationen Tjejer i förening. Sedan valrörelsen drog igång på allvar i slutet av våren har hon jobbat i princip oavbrutat för att höja valdeltagandet i de stadsdelar i Malmö där få gick och röstade i förra valet.

– Sommaren har varit väldigt stressig för oss. Dag in och dag ut varje dag, säger hon. 

Förra valet hade valdistriktet Hermodsdal-Gullviksborg lägst valdeltagande i hela Sverige. Därför har demokratiambassadörerna storsatsat på att få fler att rösta i just det här området. Nästan varje dag har det stått någon utanför ICA-butiken med information på flera olika språk om hur det svenska valet går till. De har hjälpt folk göra valkompasser och ordnat förtidsröstningsfika. Och det verkar ha fungerat. 

Enligt de preliminära siffrorna steg valdeltagandet i Hermodsdal med tio procentenheter. 

Valresultatet har höjts i flera av Malmös utsatta områden. På Seved, Lindängen och delar av Rosengård har valdeltagandet gått uppåt. Trenden är positiv, men det gäller inte alla områden.

I stadsdelen Törnrosen på Rosengård föll valdeltagandet rejält i det här valet. Inte ens hälften gick och röstade. Valdeltagandet på drygt 47 procent är den lägsta siffran i Sverige.

Vid en lekplats mellan husen i Törnrosen håller Nazha el-Abdouni uppsikt över en grupp småbarn. Hon bor och jobbar som dagmamma i det här området och blir förvånad när hon hör att så få röstade i valet.

– Det är hemskt. Alla medborgare har en skyldighet, tycker jag. Bor man i landet har man en skyldighet att rösta, säger hon. 

Just Törnrosen är ett område demokratiambassadörerna inte har varit alls mycket i. Det måste vara därför siffrorna dyker, säger Loreta Maloku. Det stärker hennes övertygelse. Det arbete hon och de andra demokratiambassadörerna lagt ner har gjort skillnad.

– Vi behövs väldigt mycket i förorterna runtom i Sverige. Det gläder mig att jag har kunnat göra så mycket på så kort tid, jag ser fram emot framtiden, säger Loreta Maloku. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".