Sverigedemokraternas Mattias Karlsson
Foto: Anders Wiklund/TT

SD-topp får kritik för Facebook-inlägg om "seger eller död"

2:01 min

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson manar till kamp inför EU-valrörelsen och nästa riksdagsval.

I ett Facebook-inlägg gör han klart att det bara finns ett val: "seger eller död". Men inlägget och retoriken som Mattias Karlsson har valt har väckt starka reaktioner.

– Ett parti som just nu också anammat en ren krigsretorik, där de talar om en existentiell kamp mot sina motståndare där de ska segra eller dö, sa Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson hänvisar till att Sverige har varit ockuperat av främmande stater, utländska fogdar har förtryckt befolkningen.

Mattias Karlsson, säger till Ekot att han skrivit inlägget för att peppa sina medlemmar och att ockupationen han nämner skulle ha skett på 1800-talet.

Att Sverige bland annat har varit ockuperat av andra främmande stater är en historiebeskrivning som författaren Anna-Lena Lodenius, vänder sig emot.

– Det är ju inte så vi riktigt varit vana att höra Sverigedemokraterna. De kommer inte att göra det här enkelt med något med regeringsbildningen utan de kommer ha den här krigiska utgångspunkten, det är det man misstänker när man läser hans text, att det är så man tänker, säger Anna-Lena Lodenius.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson säger att han har tagit del av kritiken mot inlägget, men ingen kritik har kommit från det egna partiet.

– Jag har fått väldigt mycket kritik av våra politiska motståndare som tycker att retoriken är för tillspetsad och dramatisk, säger Mattias Karlsson.

Har du någon förståelse för den kritiken?

– Den kritiken är överdriven och delvis orättvis för det är ganska vanligt förekommande i politiska sammanhang från flera olika partier att man använder en väldigt dramatisk retorik i vissa sammanhang, till exempel när man vill motivera de egna att gå och rösta, säger Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".