• Linssoppa de Morgan 2.0


    4 portioner. (obs, receptet är en utgångspunkt, tillåt dig att variera efter tycke och smak.)


    1 röd chilifrukt

    1 stor gul lök

    3 vitlöksklyftor

    2 msk olivolja, till stekning

    4 msk tomatpuré eller en burk krossade tomater

    4 dl röda linser (obs, glöm ej tvätta av dem innan)

    2 grönsaksbuljongtärningar

    1 msk curry

    1tsk sambal oelek

    1 burk kokosmjölk

    1 liter vatten

    1 nypa malen spiskummin

    1-2 lagerblad

    Några skvättar vitvinsvinäger

    2 dl turkisk yoghurt /Créme fraiche
    1/2 citron

    Salt och peppar efter behov.

     Fräs finhackad chili, lök, vitlök tillsammans i olivoljan, lägg sedan i tomatpuré/krossade tomater, curry, sambal oelek och fortsätt fräsa en stund. Tillsätt sedan vatten, linser, kokosmjölk, buljong, spiskummin, lagerblad, peppar, vitvinsvinäger och koka i ca 30 minuter.

    Och precis innan avnjutning lägger du i en klick av yoghurten, samt pressar citron och strör lite salt över.

    Fantastiskt!

    Soppan är perfekt att frysa in, vill jag tillägga.

    Njut

    ---

    Linssoppa de Morgan, 4 portioner. 

    1 röd chilifrukt

    1 gul lök

    3 vitlöksklyftor 

    2 msk olivolja 

    4 msk tomatpuré eller en burk krossade tomater

    4 dl röda linser (obs, glöm ej tvätta av dem innan)

    2 grönsaksbuljongtärningar

    1 liter vatten

    en nypa malen spiskummin

    1-2 lagerblad

    tillsätt salt och peppar efter behov.

    KLICKA FÖR ATT LÄSA HELA RECEPTET

  • När jag precis hade träffat mina döttrars blivande pappa tog han med mig ut till sitt bedårande sommarställe på en ö långt ute i havsbandet. Där på ön satt jag och stirrade med glittrande ögon på honom medan han fixade i ordning en pasta åt oss. Jag minns att jag tyckte att han var totalt bedårande och pastan var förstås himmelsk. Prova och se om du får samma aha-upplevelse!

  • MMV-dietens bästa Kålsoppa med frikadeller (för fem hungriga varelser).

    1 ½ liter grönsaks/köttbuljong (ja, ta i lite extra så du kan bjuda några vänner)
    ca 750 g hackad vitkål
    ½ hackad gul lök
    2 msk soja
    1 ½ msk mörk sirap
    1 tsk ättika 
    2 msk smör

    Klicka för att läsa hela receptet!

  • Klarar du att inte lägga ut denna vackra bild på nätet?

    Något att äta som säger ett och annat om vår samtid - denna kick-klickande instagrammande värld.
    En god bit sockerkaka. Som du skivar i ca 3 centimeter höga skivor.
    Och lägger underst i en ugnsfast form.
    Över det en riktigt god sylt.
    On the top en riktigt god vaniljglass i lika tjockt lager som sockerkakans.
    Visst låter det gott? Visst skulle du bli lycklig om du fick den här desserten? Den skulle duga?
    Nu är det glace au four vi ska göra. 

  • En rätt som behöver en andra resa

    Emma tänker - på temat "livets andra resa":
    För mycket av det goda, allt på en gång, tönt-stämplad, skamlös, sällan synlig i kulturen och absolut portad i finsalongen. Samt en känsla av att flyga på det. Att vara helt fri.
    Allt detta summeras i en bortglömd och lite bespottad rätt:


  • Rätt rätt för stunden tarvar korv! Eftersom vi snackar om smeknamn. Och vilken liten godsak har fler smeknamn än korv, vurren, slangen och wursten? Och hur många smeknamn har det inte delats ut vid korvmojer Sverige runt. Därför slår vi till med en riktigt god tunnbrörulle!

  • Livets Dahl ( upp och ner och upp igen förhoppningsvis!)

    Så god, så enkel, så billig, så snäll mot djur och natur.  Vad mer kan man egentligen begära av en måltid?

    1 gul lök finhackad
    3 vitlöksklyftor finhackade
    4 tomater hackade
    1 grön chili hackad ( med frön och allt om du är sån)
    1 citron zest och saft
    3 msk färsk ingefära riven
    2 ½ dl röda linser
    3 msk gee eller smör
    1 msk garam masala
    1 tsk salt ( minst!)
    ½ tsk socker
    1 msk hela spiskumminfrön
    ½ msk koriander torkad
    3 dl vatten
    ( ev en grönsaksbuljongtärning om du vill få upp musten en aning)

    Så där ja! Nu börjar vi brassa käk. Ner med smör/gee i het gryta. Smält mjukt och ner med lök, vitlök, ingefära, fräs på utan att det tar färg. Inte för hög värme med andra ord. Sedan ner med alla kryddor utom salt. Låt kryddorna dansa med resten av gänget ett tag och sen är det inget att vänta på. Ner med ALLT! Låt det småputtra hemtrevligt i 20-30 minuter. Rör om då och då och framför allt: smaka av! När allt är perfekt njuter du denna rätt med ris och raita. Raita är typ finhackad paprika, rödlök, urkärnad gurka, pressad vitlök, lite salt, lite socker och några dl rejäl youghurt som du blandar ihop efter behag.

  • ...eller Giftas som den också heter. 

    Detta är en gammal restklassiker. En svensk tiramisu, en söt pytt i panna, en rest från forna tider. Den här varianten räcker till 6 sugna människor. Ta fram vackra glas, grunda med brödpudding, rippla lite sylt, på med mer pudding, ännu ett lager sylt och sedan bra med grädde på toppen!

    Klicka dig vidare till receptet >>>

  • Emma lagar till den enda rätta rätten som finns på temat nyfikenhet. För desserten Egyptiska nätter är en sådan man inte riktigt förstår vad det är när man äter den, det enda man kan säga säkert är att den smakar himmelskt! Klicka dig vidare till receptet >>>

  • Vad kan vara mer rätt att laga till för att sänka förväntningarna, om inte lite morötter. När det sedan visar sig att Emmas morotssoppa är en sådan man slåss om, då är veckans rätta rätt inget annat än en succé. Klicka dig vidare till receptet >>>

  • Emma lagade till den enda rätta rätten när det kommer till dubbla känslor:
    油條豬肉酸甜醬 Även kallad: Friterad fläskfilé eller grönsaker med sötsur sås.

    Klicka dig vidare till receptet >>>

  • Vilken rätt är mer rätt att laga på ämnet gamla synder än chokladbollar? Dels för att de alldeles för länge haft ett rasistiskt namn. Men också för att många idag tycker att smör och socker är en slags synd. Redaktionen tycker mest att det är gott.

  • Emma lagade till en rätt som hon hoppades äta för sista gången. Det blev en rasande god smörgåstårta. En helt rätt rätt för stunden! 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista