#enavalla

Sociala medier avslöjar gömda kvinnor

1:29 min

Ny teknik och sociala medier ökar risken att personer som fått fly undan en våldsam partner får sin identitet röjd och råkar illa ut. Karin Svensson är ordförande i ROKS, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, och hon vill uppmana folk att tänka efter innan de publicerar bilder eller delar efterlysningar på Facebook.

– Det är så lätt att ta och lägga upp bilder och dela efterlysningar, säger Karin Svensson, ordförande i ROKS.

– Vi har många män som lägger ut en efterlysning av en kvinna, som att han är orolig över vad som hänt henne – men i själva verket har hon flytt mannen. Då hjälper tyvärr samhället till att leta upp en kvinna som behöver skydd.

Om man levt i en våldsam relation och lyckats bryta upp, kanske flytta till annan ort och fått en sekretessmarkering, en skyddsåtgärd på grund av hot där ens folkbokföringsadress blir hemlig, finns det fall där GPS eller annan teknik avslöjat adressen.

– Det finns de som sytt i en GPS i en nalle och skickat som present och då kan man spåra var barnen och kvinnan bor, berättar ROKS Karin Svenssson.

Att leva hemligt är svårt, och Karin Svensson uppmanar alla att tänka efter vem man hjälper om man  publicerar och delar på sociala medier. 

– En sak är att kvinnan får välja bort Facebook och andra sociala medier, men det är också svårt om andra tar bilder på exempelvis en skolavslutning och tar på hela klassen och lägger ut den. Då kan det bli lätt för en förrövare att söka upp barnen.