Fortress Europe

Syriska flyktingar vittnar om misshandel vid EU-gränsen

1:33 min

Syriska flyktingar som försöker ta sig till Europa över Medelhavet riskerar att med våld tvingas tillbaka, innan de ens nått land. Ekot har under tio månader följt ett 70-tal syriska flyktingar vars mål är att ta sig till Europa, och flera av dem vittnar om hur de misshandlats av kustbevakning och gränspolis i Grekland.

Fortress Europe: Följ syriska flyktingars resor mot Europa på kartan

Yazan och hans resesällskap misshandlades av den grekiska kustbevakningen och blev av med sina tillhörigheter när de försökte ta sig med båt till Grekland.

– De tvingade oss ombord på deras båt och där tog misshandeln fart. De sparkade oss och slog oss, och visiterade oss ordentligt. Under vapenhot tvingade de av oss kläderna, beslagtog våra pengar och mobiler, rev sönder pass och id-kort och kastade dem i vattnet, berättar Yazan.

Yazans, som egentligen heter något annat, berättar att hans resesällskap, sammanlagt elva personer, tvingades ombord på kustbevakningens fartyg och att deras båt bogserades.

Efter några timmar tvingades de ner i sin egen båt igen och den grekiska kustbevakningen försvann.

– Plötsligt försvann de. Strax därefter närmade sig en båt med strålkastare på och det visade sig vara den turkiska kustbevakningen. De räddade oss och berättade att vi var på turkiskt vatten, säger Yazan.

Berättelsen är inte unik enligt Amnesty Internationals avdelning i Grekland, som har utrett företeelsen som kallas "pushbacks", alltså när flyktingar tvingas tillbaka utan att få sina fall prövade.

Yazan misslyckades med sina försök att ta sig till Europa. Han är kvar i Turkiet. Han drömmer fortfarande om att ta sig hit, men efter det misslyckade försöket har han inte längre några pengar kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista