Fortress Europe

Amnesty: Utbrett att flyktingar motas bort från EU-gränsen

1:33 min

Amnesty International i Grekland menar att antalet vittnesmål om att flyktingar motas undan vid EU:s gräns - utan att få sina fall prövade - är så stort att fenomenet som kallas "pushbacks" måste anses vara utbrett.

Fortress Europe: Följ Syriska flyktingars resor mot Europa på kartan

Syriska flyktingar som försöker ta sig till Europa över medelhavet riskerar att med våld tvingas tillbaka, innan de ens nått land. Flera av de över 70 flyktingar vars väg mot Europa Sveriges Radio följt under 2014 vittnar om hur kustbevakning och gränspolis i Grekland motat bort dem med våld.

De grekiska myndigheterna medger att så kallade pushbacks kan ha förekommit, men bara i enstaka fall och att det i så fall är enskilda medarbetare som gjort sig skyldiga till tjänstefel. Det finns ingen uppmaning från myndigheterna att köra bort flyktingar.

Amnesty International i Grekland vill inte ge några siffror på många sådana fall som förekommit, men antalet vittnesmål har ökat de senaste månaderna.

– Det handlar inte om något enstaka fall. Antalet vittnesmål, mönstret och hur det går till gör att vi vågar hävda att det är utbrett, åtminstone under de senaste månaderna, säger Giorgious Kosmopoulos, Amnesty Greklands generalsekreterare.

Amnesty menar att bevisen är tydliga och anklagar myndigheterna för att bryta mot internationella lagar.

– Det bryter både mot internationella och nationella lagar. Alla som försöker komma in i EU och Grekland ska ges möjligheten att förklara sin situation, men istället skickas flyktingarna tillbaka så fort man upptäcker dem, utan att ta hänsyn till att man försätter dem i ytterligare faror.

– Det är fullständigt olagligt, säger Giorgious Kosmopoulos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista