Johan-Mathias Sommarström, Istanbul

Johan-Mathias Sommarström, Istanbul

Bevakar Mellanöstern från Istanbul.

Kontakt: johan-mathias.sommarstrom@sverigesradio.se

Twitter: @ekmathia

Facebook: Radiokorrespondenterna

Tog över som Mellanöstern­korrespondent efter Katja Magnusson 1 september 2016.

 • IS, Islamiska Staten. Foto: Patrick Baz/TT.
  Till hemländerna

  Turkiet har i dag börjat utvisa IS-fångar till deras hemländer.
  En amerikansk medborgare har redan deporterats och nu hotar Turkiet att också skicka europeiska IS-terrorister tillbaka till Europa.

 • Jemens president, Abed Rabbo Mansour Hadi, i mitten, med Saudiarabiens Kronprins Mohammed bin Salman och Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan.
  Kriget i Jemen

  I ett försök att avsluta det blodiga inbördeskriget i Jemen för nu Saudiarabien samtal med Houthirebellerna. Det bekräftas av Saudiarabien idag. Det är de första bekräftade kontakterna mellan de två parterna sedan kriget i Jemen bröt ut.

 • Irans president Hassan Rouhani (t.v) och Irans kärnanläggning i Arak (t.h).
  Testar ny centrifug

  Iran bekräftar i dag vad som är de senaste överträdelserna mot kärnenergiavtalet från 2015. Bland annat har man fördubblat användningen av avancerade centrifuger och testar dessutom en ny typ av centrifug som gör arbetet att anrika uran snabbare, enligt den iranska kärnenergimyndigheten.

 • Deniz Çevikus, 11, kallas Turkiets Greta.
  • Svenska Greta Thunberg har inspirerat människor runt om i världen att uppmärksamma klimatkrisen.
  • Många länder har nu fått egna motsvarigheter - i Turkiet är det 11-åriga Deniz Çevikus.
  • Hör Johan-Mathias Sommarströms reportage från Turkiet.
 • I norra Syrien har ryska och turkiska styrkor nu börjat gemensam patrullering längs delar av den turk-syriska gränsen.
  Norra Syrien

  I norra Syrien har ryska och turkiska styrkor nu börjat gemensam patrullering längs delar av den turk-syriska gränsen.
  Patrulleringen är en del i förra veckans överenskommelse om att dra tillbaka kurdiska styrkor från gränsområdet mot Turkiet.

 • Minnesmonument från folkmordet och President Erdogan
  Folkmordet på armenier 1915

  Turkiet har reagerat med stor ilska över det amerikanska beslutet att erkänna massmorden i Osmanska riket från 1915 som folkmord.
  Turkiet har kallat upp USA:s ambassadör i Ankara till utrikesdepartementet och president Erdogan kallar det amerikanska beslutet för en förolämpning mot det turkiska folket.

 • President Erdogan
  Tillbaka i Syrien

  I Turkiet har över 300 000 syriska flyktingar återvänt till Syrien sedan i juli.
  Turkiska myndigheter menar att de återvänt frivilligt medan vittnen och människorättsorganisationer hävdar att många tvångsdeporterats till områden i Syrien som de helt saknar anknytning till.

 • Brandrök i syriska staden Ras al-Ain sett från turkiska sidan av gränsen.
  Syrien

  Turkiet har fått som man vill. Kurdiska YPG-styrkor har börjat dra sig tillbaka från områden i norra Syrien. I turkiska medier beskrivs offensiven som en framgång.

 • Militärfordon med syrisk flagga.
  Turkisk offensiv

  I norra Syrien kommer ryska och syriska regeringsstyrkor i dag att påbörja samordningen av tillbakadragandet av kurdiska YPG-styrkor.
  Överenskommelsen mellan Turkiet och Ryssland igår blev en stor framgång inte bara för Turkiet utan också för den syriska regeringen och Ryssland.

 • Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin
  Erdogan och Putin överens

  I norra Syrien kommer ryska och syriska regeringsstyrkor i dag att påbörja samordningen av tillbakadragandet av kurdiska YPG-styrkor. Överenskommelsen mellan Turkiet och Ryssland igår blev en stor framgång inte bara för Turkiet utan också för den syriska regeringen och Ryssland.

 • Turkiets Sverigeambassadör Hakkı Emre Yunt.
  • Sedan i torsdags råder ett fem dagar långt eldupphör i Turkiets militära offensiv i nordöstra Syrien.
  • Imorgon är det tänkt att vapenvilan ska avslutas, samtidigt som president Erdogan och president Putin kommer att träffas i ryska Sotji.
  • Hör Turkiets ambassadör i Sverige Hakki Emre Yunt om vad som händer imorgon och syftet med offensiven. Vår korrespondent Johan-Mathias Sommarström kommenterar.
 • Libanon protester
  Skatt på Whatsapp

  I Libanon demonstrerar tiotusentals människor i de största protesterna i landet sedan 2015. Demonstranterna anklagar den politiska eliten för korruption och premiärministern kräver att hans koalitions-partners hittar en lösning, annars hotar han att avgå.

 • USA:s vice president Mike Pence och Turkiets Erdogan.
  Turkiska offensiven i Syrien

  USA:s vice president Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo kom till Turkiet i dag, för att träffa landets president Erdogan och andra turkiska företrädare och uppmana dem att stoppa offensiven i norra Syrien.