Bokförsäljningen minskar kraftigt

1:42 min

Förra året minskade bokförlagens försäljning med 13 procent. Det visar förläggareförenings snabbstatistik över 2012. Det är det största försäljningstappet på flera år.

– Det är en tydlig indikation på att bokbranschen har gått dåligt under 2012 och tappet är väldigt stort. Det är många många år sedan vi såg ett sådant här stort tapp, säger Kristina Ahlinder, vd på Svenska Förläggareföreningen.

När Svenska förläggareföreningen summerar 2012, då är det en dyster bild som tonar fram. Försäljningsminskningen är på 13 procent, och siffrorna gäller all försäljning, både den digitala och den fysiska bokförsäljningen - så dåligt har det inte gått på flera år,  trots att 2012 erbjöd storsäljare som till exempel "50 nyanser av honom". Men storsäljarna var för få. Och förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder, spår att det kommer att ta många år, innan branschen når upp till de höga nivåerna på mitten av 2000-talet.

– Jag tror att det kan vara så att de väldigt höga talen vi såg 2006 och 2007 kommer att ta tid att komma upp till igen.

Och den mörka bilden av 2012 gäller inte bara själva försäljningen.

Under förra året meddelade flera stora förlag att man smalnar av utgivningen. Norstedts lade ner sina bokklubbar, och dessutom meddelade Bonnier förlag att man säger upp 20 tjänster, ett sätt att möta försäljningsnedgången, tror Kristina Ahlinder.

Hela bokbranschen befinner sig just nu i ett gungfly. Och hoppet om att e-böckerna ska slå igenom är än så länge bara just ett hopp. Idag står biblioteken för 90 procent av all e-boksläsning, en stor förlustaffär för förlagen.

– På det sättet är biblioteksfrågan fortsatt väldigt viktig, säger Kristina Ahlinder.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista