En hög med deckare. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Deckarundret hindrar bredd i bokbranschen

"Det är ohyggligt svårt att bedriva bokhandleri i dag"
2:55 min

Som kulturnytt kunde avslöja i går gick bokförsäljningen ner sjunkit med 13 procent under förra året. Trots inkomstern har det svenska deckarundret skapat problem för branschen. Förlagen har blivit beroende av just svenska deckare och det har satt bland annat den översatta litteraturen ikläm.

Jonas Axelsson, som hastigt slutade på sitt jobb som litterär chef på Bonniers i vintras, kommenterar utvecklingen:

– Den stora kriminalvågen i Sverige har påverkat enormt förlagsekonomiskt. Det är just den här litteraturen som förlagen står och faller med. Generellt har den översatta utgivningen gått ner så mycket i upplaga att den snarare tynger än bär förlagen. EL James är ett fantastiskt undantag, Dan Brown var ett annat, säger Jonas Axelsson.

Men stora enskilda försäljningssuccéer är inga garantier för branschens överlevnad. De kan i själva verket stå i vägen för att bokhandlare ska ha råd och våga att ta in en större bredd av litteratur.

– Många säger i branschen att det saknas en midja. Antingen säljer man jättemycket - det är kanske 4 procent - eller så säljer man nästan inte alls. Och då vågar återförsäljarna inte ta in dem. Det är ohyggligt svårt att bedriva bokhandleri i dag, säger han.

Men Jonas Axelsson konstaterar att utgivningen av en ny bästsäljare också kan vara ett riskabelt projekt. För rättigheterna för en ny bok av exempelvis Dan Brown kan vara så dyra att boken måste sälja i mycket stora upplagor - och det snabbt.

– Det hör ju till saken att i dag är en bokutgivning en färskvara. Det finns nästan en bästförestämpel på 95 procent av utgivningen, säger han.

Anders Toll är försäljningschef på Norstedts och säger att försäljningen av EL James 50 nyanser av honom hade stor betydelse för förlaget. Men i just det fallet innebar inte köpet av rättigheterna en jättestor risk eftersom man köpte in den innan den hade blivit alltför känd

– Där behövde vi inte lägga ett jättehögt bud för att få den, säger Anders Toll.

Men tappet bokförsäljningen beror inte bara på branschens förutsättningar. Det handlar också om att översatt litteratur har fått allt mindre uppmärksamhet i media som - precis som konsumenterna - i stället uppmärksammar svenska deckare, menar Jonas Axelsson.

– Det hänger ihop med medias försvagade roll, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".