Lene Cecilia Sparrok (Elle-Marja) och Mia Sparrok (Njenna) i Sameblod. Foto: Amanda Kernell/Oskar Östergren/Nordisk Film
Okunnigt om samisk historia, är en åsikt som förts fram efter Lena Anderssons kolumn om filmen "Sameblod". Foto: Amanda Kernell/Oskar Östergren/Nordisk Film

Samisk kritikstorm mot Lena Anderssons ord om "Sameblod"

Helena Omma: Den samiska synen på filmen skiljer sig väldigt från Anderssons tolkning
0:27 min

Just nu rasar en debatt kring Amanda Kernells hyllade film "Sameblod" efter en kolumn i Dagens Nyheter.

– Detta är en film som är väldigt viktig för det samiska samhället, och den samiska synen på filmen och hur den ska tolkas skiljer sig väldigt stort från Lena Anderssons tolkning, säger Helena Omma, doktorand i samiskt språk vid Samiska högskolan i Kautokeino.

Det startade i helgen med Lena Anderssons kolumn "Även samer kan längta bort ibland" i Dagens Nyheter. I kolumnen skriver hon att statens övergrepp mot samer inte tystas ner och ifrågasätter att det är rasismen som får huvudkaraktären att lämna sin samiska bakgrund i filmen.

Artikeln har fått skarp kritik, bland annat i ett debattinlägg i Västerbottens-Kuriren som publicerades igår. Inlägget vänder sig mot att det skulle vara det samiska kollektivet som står i vägen för unga samers drömmar.

Dessutom sprids i sociala medier just nu ett blogginlägg skrivit av bland andra Helena Omma. Hon vill inte att Lena Anderssons kolumn ska få stå oemotsagd i en av Sveriges största dagstidningar.

– Anderssons text antyder kanske att man förväntar sig att antingen är man same, och det passar inte alla, och vill man vara modern assimilerar man sig till det svenska samhället. Så upplever inte vi att det ligger till, säger Omma.

Sveriges Radio har sökt Lena Andersson. Till Sameradion säger hon att hon inte vill kommentera ytterligare och att kolumnen får stå för sig själv.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".