Satirtecknaren Martin Jacobsson. Foto: Sten Jacobsson.
Satirtecknaren Martin Jacobsson. Foto: Sten Jacobsson.

Insamlingssajt ändrar sig om satirtecknare

Martin Jacobsson: "Kickstarter är luddiga i sina regler"
2:04 min

Den amerikanska insamlingssajten Kickstarter har ändrat sig när det gäller en bok av satirtecknaren Martin Jacobsson.

Kickstarter stoppade Jacobssons insamling i måndags med hänvisning till att boken hade fallit under sajtens förbud mot politiska insamlingar, men ändrade sig igår.

I ett e-brev till Martin Jacobsson som Kulturnytt har tagit del av ber Kickstarter om ursäkt. De skriver att de feltolkade hans projekt som varandes ett som direkt skulle stödja politiker.

Häromveckan stoppade sajten en bok av en annan svensk, närmare bestämt samhällsdebattören numera moderatpolitikern Ann Heberlein.

Så här säger Martin Jacobsson om att sajten nu har ändrat sig när det gäller honom:

- Jag tycker att de har varit dåliga i kommunikationen. I det första mailet jag fick så var det bara "vi kommer att stoppa din kampanj om du inte gör det själv inom 48 timmar". Sedan då när de kryper till korset - det tyder ju på att de är ganska dåliga på PR och ... ja, de är luddiga i sina regler och sin kommunikation.

Varför tror du att det blev så här?

- Jag tror - jag kan ju inte veta - men jag misstänker någonstans att de har blivit utsatta för påtryckningar. I det här första mailet jag fick så skriver de också att "det är en utökad granskning", och då funderar jag på vad de har för anledning att göra det.

Vad skriver de då i sitt senaste e-brev?

- Ja, de säger att jag är välkommen tillbaka och att anledningen till jag blev stoppad berodde på ett översättningsfel, säger Jacobsson och fortsätter:

- Det var litet ironiskt, för att Kickstarter hade en tweet bara dagen innan de stoppade mig där de hyllar politisk konst. Jag är ju då fristående satirtecknare och något som de själva tycker är viktigt att det kommer ut för att främja det demokratiska samtalet.

Vad är det som du har tänkt göra, mer konkret?

- Jag gör en barnbok som är baserad på en folksaga som heter "Den lilla röda hönan", som egentligen handlar om strävsamhet, rätten att skörda frukten av sitt arbete och sedan har jag gjort det på ett ganska satiriskt sätt och uppdaterat den för att den ska vara mer aktuell i dagens kontext. Den kritiserar fackföreningar ... även det här, alltså välfärdsstatens tankar om omfördelning av resurser och så där. Ja, den är gjord på ett satiriskt sätt och är tänkt att sprida de ideer som jag är intresserad av - ideer om frihet och individuella rättigheter och så där, säger Jacobsson.

Kulturnytt söker Kickstarter för en kommentar.

Mer om Litteratur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".