Gift Phiri, nyhetsredaktör på Daily news.
1 av 5
Gift Phiri, nyhetsredaktör på Daily news.
Tabani Moyo, chef på Misa.
2 av 5
Tabani Moyo, chef på Misa. Foto: Naila Saleem/SR
Munya Dodo på Magamba network
3 av 5
Munya Dodo på Magamba network Foto: Naila Saleem/SR
Magamba network: härifrån drivs flera sociala medier projekt.
4 av 5
Magamba network: härifrån drivs flera sociala medier projekt. Foto: Naila Saleem/SR
Zimbabwe
5 av 5
Zimbabwe Foto: Naila Saleem/SR

En inblick i Zimbabwes mediesituation

26 min

Zimbabwe ligger på plats 126 av 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2018. Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem är i landet under Unescos pressfrihetsdag.

Den 3 maj uppmärksammas Unescos pressfrihetsdag jorden runt, bland annat med syftet att diskutera hur det ser ut med pressfriheten världen över just nu och för att hedra de journalister som mördats, kidnappats och utsatts för våld i sitt yrkesutövande.

Så sent som i söndags greps ännu en journalist i Zimbabwe.

I söndags bevakade Gift Phiri, nyhetsredaktör på dagstidningen Daily News, regeringspartiet Zanu-PF:s provval i ett samhälle 30 mil utanför Harare. Han greps när han fotograferade poliser och politiker som hade möte om valförberedelserna. Själv hävdar Phiri att han sökt och fått tillstånd för att bevaka mötet. Till slut släpptes han efter att ha betalat böter.

Gift Phiri har gripits och hållits fängslad flera gånger under Mugabes styre och säger att han också torterats svårt av säkerhetstjänsten.

– Den mest minnesvärda gången, fast ur ett hemskt perspektiv, var 2007 när jag hölls i fem dagar på Harares stora polisstation. Jag misshandlades svårt, säger han och tillägger att läkarna var rädda för att hans njurar skulle sluta fungera som en konsekvens av den oömma behandlingen.
Då arbetade han för en annan tidning som hade satt samman en lista över poliser som fört bort, misshandlat och dödat människor. Detta var inför valet 2008.

Daily News har under många år utsatts för olika former av påtryckningar, inklusive sprängattentat mot både redaktionen och tryckeriet. Tidningen fick också stänga ner under några år på 00-talet. 

Medierna och enskilda journalister måste registrera sig för att få verka i Zimbabwe. Mugabe lät införa medielagar som inskränker yttrande- och pressfriheten. Dessa finns kvar.

– Vår nya president säger att Zimbabwe är öppet och fungerar och att vi därigenom kan vi säga vad vi vill. Men de lagar som skyddade Mugabe finns kvar liksom de lagar som försvårar yttrandefrihet och går man över gränsen så kommer de att tillämpas, säger Tabani Moyo som är chef på medieinstitutet Misa i Zimbabwe.

Sedan Mugabes fall har organisationen registrerat fyra incidenter där journalister attackerats. Men i verkligheten är de fler säger Tabani Moyo. I samband med maktskiftet attackerades flera journalister som sedan inte vågade anmäla.

– Det finns en motsättning mellan det som sägs nu när den nye presidenten vill marknadsföra landet som öppet gentemot utlandet och sina inhemska meningsmotståndare och det vi ser i verkligheten, menar Tabani Moyo.

Han tar upp frågan om det statliga radio- och tv-bolaget Zimbabwe Broadcasting Corporation som anklagas för att vara propagandaorgan åt Zanu-PF. Just radion har en viktig roll i samhället särskilt på landsbygden där många har högt förtroende för det som sägs. Frågan om att tillåta privatägda alternativ är framskjutet till efter valet, och det beror på att regeringspartiet vill behålla kontrollen över medieutbudet menar Tabani Moyo, som också tror att om något inte partiets väg i valet kommer en del av skulden att läggas på landets medier.

Inför det planerade valet i sommar är Tabani Moyo pessimistisk.

– Om chanserna att vinna valet är små blir media ett problem så åtminstone det regerande partiet behandlar pressen med misstänksamhet, säger Tabani Moyo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista