Torbjörn Svensson och en hög med tidningar.
Torbjörn Svensson är doktorand på projektet Level Up. Foto: Berit Roald/TT/Joakim Silverdal/SR

Dataspelsteknik för att unga ska läsa mer lokala nyheter

2:42 min

Teknik från dataspelsvärlden skulle kunna få ungdomar att ta del av mer lokala nyheter. Forskningsprojektet Level Up på Högskolan i Skövde är i full gång med att hitta nya vägar.

Torbjörn Svensson är doktorand och han ser tydliga behov av att göra nyhetssajterna mer tillgängliga. Han har skrivit ut förstasidan på en lokaltidnings webbsida och står med ett papper på en och en halv meter i handen.

– Det är väldigt mycket länkar och svårnavigerat helt klart. I den vanliga papperstidningen kan du gå runt väldigt fritt och får bra hjälp av redaktionen som visar vad som är viktigt, säger Torbjörn Svensson.

Ungdomar tycker att trovärdiga medier är viktiga, men de går sällan vägen via papperstidningen eller tidningarnas egna hemsidor. Det var därför som det fyraåriga projektet Level Up vid Högskolan i Skövde fick finansiering för att söka nya verktyg för tidningarna att nå ut.

Först var forskarna intresserade av att spelifiera nyhetssidorna på klassiskt vis. Alltså genom att bygga in spelkomponenter som bonusar och poäng.

Men då spelandet skulle kunna dra uppmärksamheten från själva nyhetsläsandet började de tänka om och istället fundera över vad det egentligen är som lockar med spel.

– Spel är väldigt bra på att anpassa sig efter spelarens nivå. Den biten tror jag tidningen kan göra bra också. Förklara hur en fråga fungerar, säger Torbjörn Svensson och fortsätter:

– I det digitala formatet bör man kunna skräddarsy lite mer. Vilket naturligtvis kan ha en baksida där man som läsare bara kanske får en viss information. Men jag tror att det kan användas på ett bra sätt ändå. Där användarna blir medvetna om det och det mer blir som en service.

Nu har projektet börjat rikta in sig på tre områden.

I en del ska ungdomars nyhetskunnighet undersökas genom en interaktiv webbapp.

I en annan del utvecklas en prototyp som samlar nyheter från olika källor och som via spelmekanik ger ungdomarna chansen att själva vara redaktörer i sitt eget flöde.

Den tredje delen är en virtual reality-prototyp som skulle kunna öka intresset för att ta del av lokala, platsbaserade nyheter.

– Liksom att alla går omkring med smartphones idag kanske vi går runt med AR-glasögon om 8-10 år. Det skulle man kunna koppla till en plats där något hänt. Där ska man kunna reagera och lämna sin åsikt om ett byggprojekt till exempel. Det är sådant som ofta engagerar lokalt, säger Torbjörn Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista