Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i samband med att planerna om ett nytt Nobelcenter presenterades. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i samband med att planerna om ett nytt Nobelcenter presenterades. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Nobelstiftelsens vd tror fortfarande på ett Nobel Center i Stockholm

2:51 min

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten hoppas att en högre domstol ska ge klartecken för bygget på Blasieholmen, men säger också att man annars får ha en ny diskussion om placeringen.

I veckan kom domen i Stockholms mark- och miljödomstol som sa nej till detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen i centrala Stockholm, ett beslut som kommer att överklagas.

Innan Nobelstiftelsen bestämde sig för att satsa på ett Nobelcenter i Stockholm fanns diskussioner om helt andra placeringar och också att stiftelsen istället för ett center skulle kunna satsa på andra projekt.

– För oss var inte valet att lägga det någon annanstans, säger Lars Heikensten. För oss handlade det från början om huruvida vi skulle göra det här över huvud taget eller om vi skulle satsa på olika internationella aktiviteter, säger Lars Heikensten.

Ekots lördagsintervju där Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten bland annat pratar om framtiden för Nobelpriset i litteratur hör du i länken nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista