Sofia Boutella som mumie i "The Mummy".
Sofia Boutella som mumie i "The Mummy". Foto: UPI Media
RECENSION – FILM

Lapptäcke av infall i ospännande mumiefilm

Björn Jansson recenserar "The Mummy"
2:10 min

Mumien ska bli starten på Universals serie med gamla skräckklassiker i ny tappning. Kanske begravs idén efter "The Mummy".

Titel: "The Mummy"
Regissör: Alex Kurtzman
Manusförfattare: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman m fl
Skådespelare: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis m fl
Genre: Action/skräck
Betyg: 1 av 5

1932 kom "Mumien vaknar" med Boris Karloff i huvudrollen, han som året innan gjort "Frankensteins monster" på film. När de visades på tv i början av 70-talet minns jag att det var skolgårdens stora snackisar. Mycket har hänt sedan dess, då när det bara fanns två tv-kanaler och man kunde få vänta på en biofilm i månader, ja, mer än så om man bodde utanför storstäderna.

"The Mummy" saknar den där skräckfyllda väntan på att något fasansfullt ska hända.

Idag kanske de filmerna skulle kännas märkliga, kanske till och med skrattretande på skolgården. Men de hade något som "The Mummy saknar": den där skräckfyllda väntan på att något fasansfullt ska hända.

Här kör man igång från ruta ett, Tom Cruise är på skattjakt med en annan legosoldat i Irak och skjuter sig fram till en stor egyptisk grav. Ett häpnadsväckande fynd för att vara i gamla Mesopotamien, tycker den vackra blonda arkeologen Jenny som snart är på plats och gnabbas med Nick som Tom Cruise heter i filmen. De har hamnat i säng tidigare visar det sig och Nick är ju en lustig kille.

Snabbt plundrar de graven på en kista som innehåller en mumie – det skulle de förstås inte gjort. Fåglar perforerar det stora planet som störtar, men Nick överlever och vaknar upp på bårhuset utan en enda skråma. Ja, sedan fortsätter det med att mumien samlar ett gäng zombies, vi får möta Dr Jekyll och Mr Hyde spelad av Russel Crowe, Jenny drunknar men överlever och mumien är en kvinna som var vacker som ung men sedan blev en riktig satmara. Det här är ett riktigt lapptäcke av infall, och inte mindre än sex personer får cred för manus.

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".