"Rough night".
"Rough night". Foto: Macall Polay/Sony
RECENSION – FILM

Glest mellan skratten i "Rough night"

Roger Wilson om "Rough night"
3:21 min

Skämt om tuttar, massagestavar, offentligt kissande och ovanliga sexpraktiker räcker inte för att imponera på vår recensent Roger Wilson.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Rough night"
Regi: Lucia Aniello
Manus: Lucia Aniello och Paul W Downs
I rollerna: Demetrius Shipp Jr, Kat Graham, Lauren Cohan, Hill Harper
Genre: Komedi
Betyg: 2 av 5

Möhippor och andra bröllopsförberedelser på film verkar vara ett rikt ämne för ensemblekomedier med kvinnliga huvudrollsinnehavare. Efter "Bridesmaids" (2011) och "Möhippan" (2012) kommer nu "Rough night". En grovkornig komedi med mycket under bältet-humor som för en gångs skull är regisserad av en kvinna – Lucia Aniello, som tidigare arbetat med tv-serien "Broad City".

Tjejgänget som i den här filmen far till Miami för att fira den lite hämmade politikern Jess (Scarlett Johansson) består av en grupp grovt utmejslade figurer: En lesbisk aktivist, en sofistikerad överklasskvinnan och en flummig australiensiska. Och så den kanske tröttaste stereotypen av alla – att skådespelerskan med högst bmi automatiskt får rollen som den mest sexuellt uthungrade och vulgära i gruppen.

Handlingen tar fart när det kokainstinna möhippegänget råkar ta livet av en inhyrd strippa, och resten av filmen ägnas åt hur man ska komma ur den vanskliga situationen med ett halvnaket lik i en lånad lyxvilla med nästan enbart glasväggar och fri insyn.

Handlingen tar fart när det kokainstinna möhippegänget råkar ta livet av en inhyrd strippa.

Jag är lite barnsligt förtjust i den här väldigt amerikanska komedigenren, som mest verkar gå ut på att alla inblandade försöker underträffa varandra när det gäller slippriga skämt om tuttar, massagestavar, ovanliga sexpraktiker och offentligt kissande. En form av snuskig frizon i ett annars så puritanskt samhälle. Men även om det gnistrar till ibland så är det alltför glest mellan skämten i "Rough night". Det blir otajt istället för hysteriskt, och lite för snällt där man vill vara råbarkad. Och jag kan inte låta bli att irritera mig på att Jess pojkvän (spelad av medmanusförfattaren Paul W. Downs) och hans bihandling får alldeles för mycket utrymme på bekostnad av de verkliga stjärnorna i filmen.

Även om det gnistrar till ibland så är det alltför glest mellan skämten i "Rough night". Det blir otajt istället för hysteriskt.

Men visst finns gyllene ögonblick här och där. Som scenerna med Demi Moore och Ty Burell ("Modern Family") som det översexuella swingersparet som gänget råkar bo grannar med i Miami. Ytterst obehagliga på ett väldigt roligt sätt.

Som helhet drar jag annars två slutsatser av den här filmen: Att casta Scarlett Johansson som huvudperson i en komedi är ett vågat beslut, hon kommer verkligen inte till sin rätt i den här filmen i varje fall. Samt att jag längtar efter att någon ska ge Kate McKinnon (känd från Hillary Clinton-parodierna i "Saturday Night Live") en komediroll som är en verklig utmaning för henne.

"Rough night" är dessutom inte på långa vägar i närheten av att knuffa bort min favorit i genren "kvinnor som bär sig illa åt på film" från tronen. Där är fortfarande "Snygg, sexig & singel" en ohotad drottning.

Mer om Film- och tv-recensioner

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".