"The Party"
"The Party" Foto: Noble Entertainment.
RECENSION – FILM

"The Party" – smart, syrlig och lite enahanda

2:01 min

Sally Potter har både skrivit och regisserat "The Party". En elak liten svart komedi om en grupp intellektuella egocentriker på en urspårad fest.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "The Party"
Regissör: Sally Potter
Manus: Sally Potter
Skådespelare: Kristin Scott Thomas, Bruno Ganz, Patricia Clarkson, Cillian Murphy m fl
Genre: Svart komedi
Betyg: 3

Jo, den börjar förvisso en smula trevligt, bjudningen som Janet (Kristin Scott Thomas) bjudit in till för att fira att hon stigit i graderna i sitt politiska parti. Men det som var tänkt som ett intimt litet firande spårar snabbt ur. Fast inte på det där intensiva och känsloladdade "Vem är rädd för Virginia Woolf?"-sättet. Nej, det här är en grupp personer som är så pass självupptagna att de inte ens verkar ta åt sig när förolämpningarna så småningom börjar delas ut. Något som händer rätt ofta, eftersom det är ett gäng riktigt osympatiska personer som kommit på middag. Och skoningslösa, under sin vänsterintellektuella fernissa.

Det som var tänkt som ett intimt litet firande spårar snabbt ur.

Under kvällen ska svek och dubbelspel avslöjas, förhållanden krisa och livsavgörande besked ges. Allt spelat med lätt hand av de extremt välmeriterade skådespelarna. Lite extra kul är det att se Bruno Ganz som den flummige Günther, ständigt påhoppad av sin partner, spelad av Patricia Clarkson. Hon har fått filmens bästa repliker: mördande elakheter levererade i en sval, nästan ointresserad ton.

Det här är en rätt så härlig svart komedi det här, faktiskt. Filmad helt i svartvitt, och utformad som ett lätt klaustrofobiskt kammarspel, som vore det en filmatisering av en teaterpjäs. Men det är något som brister i tempot, temperamentet och dynamiken "The Party". Filmfesten kommer också av sig. Det blir liksom lite enahanda i längden, trots all cynisk briljans på vägen. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista