Från filmen "Coco". Foto: Disney.
Foto: Disney.
RECENSION - FILM

Coco – skratt och spänning med färgstarka dödskallar

Coco "Hans ansikte är bortrivet från fotot på familjealtaret"
2:00 min

Pixars nya animerade familjefilm Coco utspelar sig på De Dödas Dag i Mexiko, där en pojke möter sin förfader i dödens rike. Och slits mellan familjen och musiken.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Coco
Regissör: Lee Unkrich, Adrian Molina
Manus: Lee Unkrich, Jason Katz, Matthew Aldrich, Adrian Molina 
Genre: Animerad familjefilm
Betyg: 4 av 5

De dödas dag i Mexiko är nog den perfekta fonden för en historia med både skratt och spänning. Då finns masker och musik, fest och fyrverkeri, liv och död. Det insåg James Bond-teamet när Spectre spelades in med den långa inledningsscenen på de dödas karneval...

och att hitta skratt är inte heller svårt, här i Coco finns snubblande benrangel och dödskallar som sitter löst.

I Coco finns också en historia som matchar inramningen. Miguel, en mexikansk pojke och skoputsare i den stora skomakarfamiljen, han drömmer om att bli musiker och övar på sin undangömda gitarr. Hans stora familj är nämligen den enda i hela Mexiko som inte tål musik. Hans mormors morfar övergav sin hustru och deras barn för att resa runt med sina sånger, och därför är hans ansikte bortrivet från fotot på familjealtaret. Där det nu på dödens dag tänds ljus, det är ju dagens då de döda ska hälsa på. Och Miguel som efter ett bråk där familjens bullrande och bestämmande mormor slår sönder hans gitarr, flyr hemifrån och hamnar i de dödas rike.

Där avslöjas familjehemligheter och han får kämpa för att inte bli fast där i dödsriket, där skeletten dansar och sjunger på en färgsprakande fest.

Coco är en familjefilm som kan roa alla åldrar, och det bjuds också på ett slut som nog får de flesta att kämpa med tårarna.

Mer om Film- och tv-recensioner

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".