Bilden föreställer en scen ur filmen The Disaster artist av James Franco
James Franco som producenten Tommy Wiseau i filmen "The Disaster artist".
RECENSION – FILM

"The Disaster Artist": Roligt och plågsamt om Hollywoods brist på självkritik

Emma Engström om "The Disaster artist"
2:51 min

"The Room" är den amerikanska b-filmen från 2003 som blivit ett fenomen. Nu kommer filmen om filmen. I "The Disaster artist" skildrar skådespelaren och regissören James Franco en udda vänskap och hur en b-film blir till.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: The Disaster artist
Regi: James Franco
I rollerna: James Franco, Dave Franco, Alison Brie
Genre: Komedi
Betyg: 3 av 5

Den excentriske b-filmsproducenten Tommy Wiseau har blivit en mytisk person i vissa kretsar. Utan känd ålder eller härkomst, och fullt av pengar på banken, gjorde han 2003 långfilmen "The Room". Den anses vara en av de sämsta filmerna som gjorts, men har också fått kultstatus, med specialvisningar och fans som kan alla repliker.

I en av de mest citerade scenerna i "The Room" kommer Tommy Wiseau – huvudrollsinnehavare, producent, manusförfattare och regissör – ut genom en dörr. Med långt svart hår och kavaj stor som ett tält.

Han stakar sig och har svårt med fraseringen och bakom honom står ett hafsigt studiobygge som ska föreställa en takterass. Det är på alla sätt en katastrofal scen. Och den återkommer i "The Disaster artist", där James Franco har tagit över så gott som alla Tommys roller: han producerar och regisserar och spelar huvudrollen.

Vi får följa unge Greg, spelad av James Francos bror Dave. Han saknar talang men till varje pris vill bli skådespelare. På en kurs träffar han den excentriska och betydligt äldre Tommy, och det osannolika paret drar till Los Angeles för att pröva lyckan.

Det är en intressant och välbalanserad relation som växer fram, där Tommy, uppenbart trasig och ensam, knyter sig Greg till sig som en meddrömmare i en hård värld. Den naive Greg å sin sida ser Tommy som en orädd och resursstark väg in i filmbranschen.

Det finns mer tragedi att hämta i den här skildringen av två av de förvirrade psyken som verkar förutbestämda att dras till Hollywood, som flugor till en kökslampa. Men The Disaster artist är inte en uppgörelse med eller en satir över filmbranschen, tvärtom.

Det är en rolig och bitvis plågsam kärleksförklaring till drömfabriken, där varje pretention har två möjliga utgångar: antingen misslyckande eller framgång. Och det är uppenbart att den energiske och spretige James Franco ser sig själv i den oregerlige Tommy. Han gör i alla fall en av sina bästa roller.

Samtidigt är det svårt att inte dra paralleller till de berättelser om orimliga arbetsförhållanden vi har hört från filmbranschen under hösten. En man som filmens Tommy Wiseau, som saknar såväl självkritik som empati, tycker liksom andra före honom att det är självklart att traska omkring naken på jobbet och förnedra kvinnliga motspelare.

Allt för den mer eller mindre lyckade filmkonsten.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".