RECENSION – FILM

"Vår nya fröken" tar sig in under huden

2:16 min

Nu är det svensk biopremiär för den tjeckisk-slovakiska filmen "Vår nya fröken" som utspelar sig i Tjeckoslovakien på kommunisttiden.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Vår nya fröken"
Originaltitel: "Učiteľka"
Regissör: Jan Hrebejk
Skådespelare: Zuzana Mauréry, Csongor Kassai, Zuzana Konecná m fl
Genre: Komedi/drama
Betyg: 3

Bratislava 1983. En skolklass får ny klassföreståndare som också är lärarinna i slovakiska och ryska. Redan vid första uppropet skriver hon ned i sin anteckningsbok vad varje elevs föräldrar har för yrken. Sedan börjar hon systematiskt att bearbeta föräldrarna. Deras tjänster gentemot lärarinnan belönas med högre betyg för deras barn medan ovilja eller oförmåga att utföra tjänster bestraffas med sjunkande betyg och mobbing.

Eftersom lärarinnan är medlem i det tjeckoslovakiska kommunistpartiet är det till en början ingen som vågar protestera men när situationen går över styr samlar sig skola och föräldrar till krismöte.

Det här är visserligen en aningen knöligt berättad film. Ofta liknar det teater, filmen har flera berättarplan och hoppar gärna fram och tillbaka i tiden. Men trots alla invändningar som jag samlar på mig drar historien obönhörligt in mig och till slut sitter jag där och engagerar mig i både barnens och de vuxnas öden.

Regissören Jan Hrebejk är tydligt inspirerad av Sidney Lumets Hollywoodklassiker "12 edsvurna män" när det utdragna föräldramötet alltmer börjar likna diskussionerna mellan jurymedlemmarna i Lumets mer än 60 år gamla rättegångsdrama.

Men det är framför allt den isande skildringen av den tjeckoslovakiska kommunistdiktaturen som trots filmens onödigt komiska ton gradvis tar sig in under huden på mig. Till slut känns det som att vilket som helst av de här barnen eller deras föräldrar hade kunnat vara du och jag.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista