Edward (Billy Howle) och Florence (Saoirse Ronan) i På Chesil Beach
Edward (Billy Howle) och Florence (Saoirse Ronan) i På Chesil Beach Foto: NonStop
RECENSION – FILM

"På Chesil Beach": Vackert men ytligt om hämmad kärlek

Nina Asarnoj recenserar "På Chesil Beach"
2:35 min

”På Chesil Beach” som bygger på en roman av Ian McEwan, utspelas 1962 på ett badhotell vid havet där ett ungt par tagit in för att tillbringa sin bröllopsnatt.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: På Chesil Beach
Regissör: Dominic Cooke
Manus: Ian McEwan
Skådespelare: Saoirse Ronan, Billy Howle, Emily Watson m.fl. 
Genre: Drama
Betyg: 3 av 5

Florence har stängt in sig på toaletten för att läsa en handbok i sexualkunskap. Bröllopsdagen närmar sig och hon är sorgligt okunnig i det fullbordade äktenskapets olika kroppsliga utmaningar. Hon läser med stigande fasa om hur ett samlag går till. Att kvinnan gärna får hjälpa sin make in till exempel. Ett råd som ska visa sig vara förödande.

Året är 1962 och den sexuella revolutionen är långt borta. Både brud och brudgum är oskulder och det dukade bordet i deras rum på badhotellet står där, med de tunna gråbruna skivorna stek och sönderkokta grönsaker som en plågsam transportsträcka för båda. För Edward som delvis verkar ha gift sig för att få ha sex och för Florence som visserligen älskar honom, men inte vill få sina fysiska gränser kränkta.

Filmen ”På Chesil Beach” är lika kylig och hämmad som sina huvudpersoner. Närbilderna av de fint slipade stenarna på stranden, havet och himlen och den grå ekan där Florence sitter och liksom poserar med sitt blanka röda hår och sin turkosa klänning. Och Edward med sin pojkaktiga iver och klassbundna osäkerhet. Måste hans lugg hänga så där tillgjort i pannan? Jag ser hår- och sminkmänniskorna redo med fönen och hårsprayen i varje scen.

Det är Ian McEwan själv som skrivit manuset och händelseförloppet är förstås helt oklanderligt återgivet, som en rad pliktskyldigt filmade tablåer. Men boken, som filmen bygger på, väcker betydligt mer intressanta och hemliga frågor kring sexualskräck och vuxenblivande. Är till exempel Florence äckel inför den kroppsliga kravapparaten, begripligt eller föraktligt? Där filmen återger en ganska konventionell kärlekshistoria berättar boken något svindlande förbjudet om att förväntningarna på kroppen egentligen inte är ens egna utan kollektivets.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".