Danny Flinders (Alicia Vikander) och James More (James McAvoy) möts på stranden.
Danny Flinders (Alicia Vikander) och James More (James McAvoy) möts på stranden. Foto: Scanbox.

"Kärlek över haven" blir mer yta än djup

2:44 min

I sin nya film väver regissören Wim Wenders samman två äventyrliga intriger. En djuphavsforskare, spelad av Alicia Vikander, möter en spion på hemligt uppdrag.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Den första scenen lovar mycket. Alicia Vikander som biomekanikern Danny Flinders, stapplande runt i en robotdräkt inuti ett superavancerat akvarium byggt för att simulera miljön tusentals meter ned i havet.

Här syns att regissören Wim Wenders fortfarande behärskar det han en gång blev först känd och sedan smått ökänd för. Att på gott och ont kunna göra nästan vad som helst metafysiskt. Få till undermeningar och övertoner, höga ambitioner och stora pretentioner.

Men mycket mer finns inte under ytan i den här filmen.

I stället måste allt efter den inledande scenen sägas ut, formuleras. Dialogen är stel och svår för de medverkande. Alicia Vikander har sin fantastiska röst, just djup som havet – men får sällan roller och repliker som kan matcha den.

James McAvoy gör en klassisk träbocksroll – en inbunden man som måste dölja sin identitet – ungefär så träbockigt som genren kräver. Lika filmiskt uppstyltat träffas de två på stranden vid Atlantens dånande vågor, han joggande och hon vandrande, utanför det exklusiva hotell där de råkar ha sina respektive timeouter före uppdragen.

Och knappt har hon och han hunnit hoppa i säng innan de måste iväg igen. Danny ned i djuphavets mörker för att långsiktigt rädda världen, genom att visa hur liv kan uppstå även helt utan ljus. James till Somalia för att rädda världen mer kortsiktigt – för att omedelbart bli tagen som gisslan, torteras och skenavrättas.

Men vilka brutala metoder regissören Wim Wenders än använder, lyckades han inte hålla spänningen uppe och få ihop de två intrigerna. Var och en av dem hade ju räckt och blivit över för en hel film. Hopslingrade på det här sättet, korsklippta och förutsägbara, tynger de istället ned varandra – tills alltihop sjunker som en sten.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista