Chris Pratt i "Jurassic World: Fallen Kingdom".
Chris Pratt i "Jurassic World: Fallen Kingdom". Foto: Universal.
RECENSION - FILM

"Jurassic World: Fallen Kingdom" – Låt dinosaurierna dö ut

2:46 min

Den femte filmen i Jurassic Park-serien når nu biograferna. Så vad är upplägget den här gången? Måns Hirschfeldt har sett filmen och har svaret.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Jurassic Park: Fallen Kingdom
Regissör: J.A. Bayana
Medverkande: Bryce Dallas Howard, Chris Pratt med flera.

– Vi är tillbaka på Isla Nublar, den ö där första och förra filmen utspelar sig och där dinosaurierna nu springer fritt efter att ha rasat alla försök att bygga dinosaurparker där. Problemet är att ön i princip är en enda stor vulkan som håller på att explodera så frågan är då om man ska lämna dinosaurierna åt sitt öde att bli flintastekar i den glödande lavan eller om de ska räddas, säger Måns Hirschfeldt och fortsätter.

– Det vill säga, ska man låta naturen ha sin gång, vilket man väl borde gjort för länge sen eller ska man fortsätta att manipulera den? Svaret är förstås det senare eftersom de här filmerna annars inte skulle bli gjorda. Men på det följer då frågan vem som vill rädda dem och varför: de snälla dinokramarna eller de onda vapentillverkarna?

Så vad blir det då för film av det? 

– Tyvärr är det efter det häftiga vulkanutbrottet inte så mycket kvar annat än merparten av filmen. Och jämför man med andra blockbusterrullar där många saker går sönder, väldigt högljutt och på väldigt overkliga sätt, så måste jag säga att även en rätt medelmåttig superhjältefilm har så otroligt mycket mer att komma med än det är. Jag saknar glimten i ögat, jag saknar skådespeleri, jag saknar karaktär och karaktärer, variation, sväng och något slags lite finurlig poäng. Det borde inte vara för mycket att begära, när det nu ändå är en sådan jätteapparat till film, säger Måns Hirschfeldt.

Finns inget du gillar?

– Jo, jag gillar lavan och det finns en dinosaurie som stångar folk som en get. Det är också kul. Men mest tycker jag om skådespelaren Jeff Goldblum som får vara med två minuter i början och en minut i slutet ungefär. Dels för att han har allt det där jag efterlyste – hans karisma sätter fingret på det som är fel med resten av filmen – och dels för att hans rollfigur Dr. Malcolm är den ende som driver linjen att faktiskt låta dinosaurierna dö ut en gång till. Och det vore väl för väl, kan man tycka, efter detta.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista