En scen ur filmen McQueen, om modeskaparen Alexander McQueen.
McQeen berättar historien om den ryktbare brittiske modeskaparen Alexander McQueen.
RECENSION – FILM

McQueen – teatraliskt, inspirerande, tragiskt

Alexander McQueens arbete och verk är tillräckligt för att väcka Roger Wilsons intresse.

Filmens titel: McQueen
Regi: Ian Bonhôte och Peter Ettedgui
Genre: Dokumentär
Betyg: 4 av 5

Det har blivit till en egen liten minigenre. Dokumentärerna om modevärlden, som till exempel "The September Issue" som gjorde Vogue-chefredaktören Anna Wintour till ett stort namn även utanför modekretsar. Eller för den delen "Yves Saint Laurent: Den stora kärleken" och "Dior and I"

"McQueen" är förstås lite annorlunda än de andra, här finns genom hela filmen Alexander McQueens självmord 2010 som ett dystert grundackord. Och på många sätt är det en klassisk historia som rullas upp framför oss, underbarnet som går från lekfull och punkig till att bli en företagsledare med mycket ansvar på axlarna. Även till det yttre förändras han, och passar så småningom allt bättre in i den gängse mallen för hur en modeskapare ska se ut. Medan vännerna vittnar om hur något verkar ha kommit bort på vägen. Humorn? Tålamodet? Lusten?

Dokumentärskaparna väljer att inte rota alltför mycket i det personliga. Droger och privatlivets mörkare sidor lämnas i stort sett därhän efter en viss punkt i hans liv. Samtidigt som man också kan föreställa sig att livet till allt större del bestod av bara arbete. Men samtidigt är själva arbetet, kläderna, inspirationen och visningarna tillräckligt för att fascinera mig. Framför allt Voss-kollektionen med ett scenbygge där McQueen iscensätter ett konstverk av Joel Peter Witkin där fetischförfattaren Michelle Olley satt i en glaskub fylld med mal. 

Men behöver verkligen inte vara en modefantast för att uppskatta den här dokumentären – tvärtom, det känns snarare som en inkörsport till ett svårartat modeintresse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista