RECENSION - FILM

Julia Roberts curlar sin missbrukande son i "Ben is back"

2:41 min

RECENSION. Ett dygn i en familj med missbrukande son. Det är jul och allt blir till en klyschig, snäll thriller i "Ben is back", tycker Björn Jansson.

Titel: "Ben is back"
Regissör: Peter Hedges
Manus: Peter Hedges 
Skådespelare: Julia Roberts, Lucas Hedges, Courtney B. Vance            
Genre: Drama
Betyg: 2 av 5

"Ben is back" är andra filmen på kort tid om en familj med en missbrukande son. "Beautiful Boy" som hade premiär i början av januari skildrade både hopp och hopplöshet utifrån två böcker som berättade hur det kan vara, från förälderns situation och från det missbrukande barnets situation. "Beautiful Boy" kändes som att glänta på dörren till den här världen, vi fick mellanrummen också, det där tråkiga tysta.

Att jag tar upp det, är för att filmen Ben is Back, saknar allt det som gjorde "Beautiful Boy" bra.

Det är jul och förberedelserna för julspelet med de två minsta pågår. Så när mamman som spelas av Julia Roberts, de två små söta och den lite äldre dottern, hon som kan säga ifrån glider in med bilen framför det stora huset så står Ben där. Men han ska ju vara på ett behandlingshem.

Han har huvan över huvudet och man fattar direkt - här blir det problem. Sen fäller han ner huvan och mamman rusar fram och kramar om honom, och hon kommer sen att gömma smycken, ljuga för hans skull och alltid finnas där. Styvpappan är mera oförsonlig, det kommer att bli som förra julen och julen innan dess, påpekar han.

Efter en stund förvandlas "Ben is Back" och blir till en thriller, mycket ska hinnas med på 24 timmar. Akuta gruppmöten på stan, gamla knarkpolare som hotfullt dyker upp i köpcentret, den söta lilla hunden ska kidnappas och Julia Roberts, mamma, får förstås inte igång bilen i ett hotfullt läge... förrän i sista stund.

Klyschor, stress och överspel Jag håller inte med de så prisar skådespelet. Man måste inte stirra, skrika eller prata ut så fort man sätter sig i en bil. Tystnaden, tvekan, den som finns i "Beautiful Boy" är mer talande många gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista