RECENSION - FILM

Kapuscinski i Angola som märklig dramadokumentär

2:20 min

Bioaktuella "En dag till att leva", en till stora delar animerad dramadokumentär om den polske världsreportern Ryszard Kapuscinski, liknar ingenting annat.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Det här är verkligen en underlig film. Från början tror jag att allt är datoranimerat. En Ryszard Kapuscinski i 40-årsåldern med skäggstubb rör sig i kaoset i Angolas huvudstad Luanda 1975 på jakt efter tillstånd att åka söderut där kriget pågår. Men efter hand dyker dokumentära filmsekvenser upp med människor och miljöer från dagens Angola. Och så händer det riktigt märkvärdiga: en bit in i filmen kliver flera av de medverkande ut ur sina datoranimerade betydligt yngre jag och berättar i intervjuer i nutid om det de var med om på 70-talet.

Mitt i den här blandningen av stilar och tekniker finns också Ryszard Kapuscinskis bok "En dag till att leva" som förde ut den polske korrespondentens texter i världen. Fragment ur boken hörs som inre monolog genom filmen.

Det är lätt att tycka om filmmakarnas vilja att experimentera men upplevelsen hänger till stor del på om vi som publik står ut med de animerade personerna. Det är lite som att sitta och titta på ett dataspel där gestalterna är lite utslätade och förskönade.

I takt med att historien drog in mig i filmen började jag hitta ett förhållningssätt. Det blev som att titta på verkliga människor som bläddrar i ett seriealbum om dramatiska händelser i sina liv.

Men det som stannar kvar efteråt är inte animationerna utan de fårade ansiktena och de personliga berättelserna i de levande intervjuerna. Och så förstås insikten om den förmåga Ryszard Kapuscinski hade att hitta människor och platser som förklarar det som nästan ingen annan kan beskriva.